Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Canawaima eind september weer in de vaart

Canawaima eind september weer in de vaart

28/08/2019 21:09 - Beta Debidien

De Canawaima-veerboot.

De Canawaima-veerboot. Foto: dWT Archief  

NIEUW-NICKERIE - De veerboot Canawaima die vaart tussen Suriname en Guyana zal naar verwachting per eind september weer operationeel zijn. Dat zegt president-commissaris Hanisha Jairam van de Raad van Toezicht in gesprek met de krant.

Jairam verwacht dat de onderdelen voor het herstel van de motoren midden september uit het buitenland zullen aankomen "en dan hebben we nog ongeveer een week nodig om de machines te monteren en naar schatting moeten wij tegen eind september al zover zijn om de boot in gebruik te nemen". Op dit moment wordt er al groot onderhoud uitgevoerd aan de Canawaima.

De president- commissaris verwacht alle medewerking van de instanties in Guyana dat de pont over ruim drie weken veer kan varen. "We hebben onze gesprekspartner daar verschillende brieven gestuurd en medewerking gevraagd om een andere boot in te zetten, omdat we bezig zijn met groot onderhoud en reparatie, maar er is geen reactie gekomen. Pas vorige week hebben wij van de minister van Infrastructuur een brief ontvangen dat Guyana nu wel bereid is om te praten."

Jairam wil hierop niet vooruitlopen. "Nadat we gesproken hebben, kunnen wij informatie geven. De Raad van Toezicht in Suriname heeft allerlei mogelijkheden bedacht om reizigers tegemoet te komen, maar het blijkt dat Guyana niet wil meewerken. We hadden plannen om per 6 juli de afvaarten weer op te starten." Van Surinaamse zijde waren kleine reparaties aan de duwboot gepleegd, waardoor ze weer ingezet had kunnen worden, "maar Guyana heeft geweigerd mee te werken".

Al sinds mei moeten reizigers terugvallen op de backtrack, de illegale route die al jaren wordt gedoogd. "Elke keer als we om informatie vragen horen wij van de manager uit Guyana dat ze geen directieven heeft van haar meerdere hoe verder te handelen. Daarom hebben wij besloten om af te wachten totdat we weer gaan praten met de autoriteiten in Guyana."

Het gesprek is gepland voor de tweede week van september in het buurland. "Daarna kunnen we informatie geven over hoe verder met de veerboot. Het is wel de bedoeling dat te zijner tijd de pont wordt vervangen door een brug. Voorbereidingen hiervoor zijn gaande, maar ook in dit geval verloopt het contact met Guyana stroef."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina