Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Panchoe vijfde in Fide Americas Caribbean Cup

Panchoe vijfde in eerste Fide Americas Caribbean Cup

28/08/2019 03:42 - Terence Oosterwolde

Panchoe vijfde in eerste Fide Americas Caribbean Cup

Met zijn vijfde plaats was Pratul Panchoe de beste Surinaamse schaker in het toernooi. Foto: Barbados Chess Federation  

PARAMARIBO - Pratul Panchoe heeft de eerste Fide Americas Caribbean Cup dinsdag als vijfde afgesloten. Hij was de hoogst gerangschikte Surinamer in het schaaktoernooi, dat vanwege de tropische storm Dorian werd ingekort. Catherine Kaslan eindigde als beste vrouw, terwijl Imaan Kalidjo net buiten de top tien viel.

Voorzitter Frank Lo Kim Lin van de Surinaamse Schaakbond is ingenomen met de prestaties. Hij wijst op enkele opmerkelijke resultaten, zoals de winst van Kaslan op de International Master (IM) Terry Farley van Barbados (tweede ronde), de zege van Kalidjo op Fide Master (FM) Ryan Harper van Trinidad en Tobago (zesde ronde) en van Panchoe op de Jamaicaanse FM Shreyas Smith (zevende ronde). "Ik hoop dat ze een inspiratie zijn voor de overige jeugdspelers", aldus Lo Kim Lin.

Panchoe won in de zesde ronde van Emar Edwards (Barbados) en bond in de laatste ronde Smith aan zijn zegekar. De Surinamer sloot het toernooi daardoor af als vijfde met vijf punten en kreeg 750 US dollar uit de totale prijzenpot van tienduizend US dollar. Panchoe, die een Fide-rating heeft van 1793 en een beginranking had van nummer zestien, won vijf partijen en verloor er twee. Zijn nederlagen kwamen in de tweede en vijfde ronde tegen respectievelijk Reginald Martyr van Saint Lucia en FM Alan-Safar Ramoutar van Trinidad en Tobago.

Surinames Woman's Fide Master Kaslan speelde in de voorlaatste ronde remise tegen Kemp Lynch van Barbados en sloot af met een reglementaire winst op thuisspeler Akeem Cox. De zestienjarige eindigde met 4,5 punten op de achtste plaats in het deelnemersveld van 33 schakers. Van de zes meisjes was de Surinaamse vrouwenkampioen het hoogst gerangschikt. Ze verloor in de derde en vierde ronde van respectievelijk IM Isaiah Mc Intosh van Trinidad en Tobago en FM Ramoutar. Kaslan begon het toernooi met een starting rank van twaalf.

Kalidjo sloot het toernooi af als elfde met vier punten. Hij had een starting rank van dertien. Op de laatste speeldag won Kalidjo in de zesde ronde van Harper, maar hij moest in de zevende zijn meerdere erkennen in Mc Intosh. Zijn andere nederlagen kwamen tegen FM Kevin Cupid (Trinidad en Tobago) in de tweede ronde en de Barbadiaanse Candidate Master Bryan Prescod in de vierde ronde.

De hoofdprijs van tweeduizend US dollar bleef op het eiland, want IM Orlando Husbands van Barbados won het toernooi met zes punten. Met een halve punt minder werden Ramoutar en Martyr tweede en derde. De vierde plek was voor Farley, die net als Panchoe (vijfde) en Mc Intosh (zesde) met vijf punten eindigde. Daarna volgen Cupid en Kaslan als zevende en achtste met 4,5. Prescod, Harper en Kalidjo behoren tot de zes schakers met vier punten.

Behalve voor de top zes waren er verder geldprijzen voor drie andere subcategorieën, waarbij gelet werd op de Fide-ratings. Eén daarvan was de categorie ELO 2000-1701. Daarin eindigde Kaslan als eerste en streek ze vijfhonderd US dollar op. De tweede plek was voor Kalidjo, die 166,67 US dollar ontving. Een ELO-rating is een getalsmatige aanduiding van de sterkte van een speler.

Volgens de originele planning zouden er negen ronden volgens het Zwitsers-systeem worden afgewerkt in het Divi Southwinds Beach Resort. Maar nadat er maandag een national shutdown op Barbados werd afgekondigd vanwege Dorian, vonden de zesde en zevende ronde geen voortgang. Toen duidelijk werd dat er dinsdag normaal zou kunnen worden gespeeld, besloot de organisatie het toernooi van negen ronden terug te brengen tot zeven.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina