Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Partijen gaan elkaar meer uitschelden’

‘Partijen gaan elkaar meer uitschelden’

28/08/2019 15:42 - Jason Pinas

Jennifer Van Dijk-Silos (m), voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau,
verwacht een bittere strijd.

Jennifer Van Dijk-Silos (m), voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau, verwacht een bittere strijd. Foto: dWT  

PARAMARIBO - De voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) Jennifer Van Dijk-Silos verwacht allesbehalve gemakkelijke verkiezingen volgend jaar. Op basis van de huidige houding weet ze nu al dat oppositie en coalitie er keihard tegenaan zullen gaan in aanloop naar mei 2020. “Ik verwacht een bittere strijd, in die zin dat partijen elkaar meer gaan uitschelden.”

Het lijkt er volgens Van Dijk-Silos op dat de oppositie alles uit de kast zal halen om de NDP te verslaan, terwijl deze partij er juist alles aan zal doen om aan de macht te blijven. Die realiteit kan voor harde botsingen zorgen.

"Het is altijd zo dat de zittende partij wil blijven. Elke regerende partij wil winnen, maar ik heb nooit meegemaakt dat de tegenpartij een alles-of-nietshouding had", zegt Van Dijk-Silos, doelend op de oppositie. "Het was er niet in 2010 en ook in 2015 niet, maar nu zie ik het wel." Ze is daarom ervan overtuigd dat het niet gemakkelijk zal worden.

Als OKB-voorzitter adviseert ze het ministerie van Binnenlandse Zaken daarom om zo transparant mogelijk te zijn in de voorbereiding naar de verkiezing en de communicatie met politieke partijen toe. Ze stelt dat de felheid daardoor afneemt.

"Je moet transparant zijn als het over verkiezingen gaat. Je praat over belangen van groeperingen en in ons geval zelfs belangen van etnische groepen want sommige partijen zijn nog heel etnisch", legt Van Dijk-Silos uit.

Tijdens een recente sessie voor politieke partijen gaf zij zelf het goede voorbeeld. De voorzitter is bij die gelegenheid uitgebreid ingegaan op zaken die zich in de afgelopen jaren hebben voorgedaan bij verkiezingen.

Ze heeft toen ook gesproken over bevoegdheden van het OKB en de beslissingen die het instituut in de afgelopen jaren heeft genomen zijn breedvoerig uitgelegd. Van Dijk-Silos hoopt dat door openheid de felheid bij politieke partijen zal afnemen in de komende maanden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina