Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Kat en spek

COLUMN: Kat en spek

31/08/2019 14:00 - Ganga

Sharda Ganga

Sharda Ganga  

Ik luister met een half oor naar de DNA-zitting, en lees intussen het internationaal nieuws. Deze zin uit The Guardian pakt me direct: ‘The Kochs have always believed that rich people had the right to rule over everyone else, democracy be damned.’ Het slaat op de gebroeders Koch, steenrijke Amerikaanse ondernemers die hun geld inzetten om meer geld te vergaren.

Hoe ze dat deden? Door de democratie te ondermijnen en wetgeving voor milieu, rechten van werknemers en alles wat hun winstmarge in de weg kon zitten, actief tegen te werken. Nu is één van de twee broers deze week gestorven, en helemaal hier juichte ik zacht. Van de doden niets dan goeds? Welnee. Laten we het tot een goede gewoonte maken om ook na de dood de mensen die verantwoordelijk zijn geweest voor het lijden van anderen aan de schandpaal te nagelen.

Opdat de generaties na hun misschien even hun hoofd krabben voor ze doen wat ze vanuit hun 'geboeftige' geaardheid willen doen. Wie weet, misschien is die post mortem-schandpaal toch ergens iets waar ze zich druk over maken. Maar eigenlijk geloof ik er niets van - dit soort figuren hebben hun eigen logica, en denken echt dat de wereld, en de mensen en de landen waar zij over heersen, gemaakt zijn om hun te dienen. Zie de quote uit The Guardian, die niet alleen van toepassing is op de Kochs, maar ook op mensen die wij kennen. Surinamers zoals u en ik.

Sommigen spreken over 'eer en geweten', maar je kunt je afvragen wat zij daaronder verstaan. Als je niet vanuit hetzelfde waardenkader spreekt, is eer en geweten een loze kreet. En terwijl ik het artikel las, hamerde Bouva ons land vrolijk de uitverkoop in. En zo is weer een frappant hoofdstuk in onze parlementaire democratie afgesloten. Over enkele jaren, misschien enkele decennia, zullen wetenschappers studies maken over deze dagen, en zich hoofdschuddend afvragen hoe het toch allemaal mogelijk was.

Er zal een Wikipedia-pagina komen, waarin onder andere de doopceel zal worden gelicht van de leden van de regeringsonderhandelingscommissie. De generaties na ons zullen zich hopelijk nog kunnen verbazen om die grenzeloze naïviteit. De Brokopondo-onderhandelingen zullen een plek krijgen in taallesjes, als we tegen die tijd nog Nederlands spreken. Het zal als voorbeeld gebruikt worden voor de uitleg van het spreekwoord: 'de kat op het spek binden'.

Er zullen examencommissies zich buigen over de vraag welke antwoorden allemaal juist gerekend moeten worden bij vragen om voorbeelden over dat spreekwoord - alleen de Brokopondo-toestand, of deze hele regeerperiode? De geschiedenis van een land moet niet alleen verteld worden aan de hand van degenen die de officiële macht in handen hebben gehad.

De geschiedenis wordt misschien nog meer gevormd door de mensen die de daadwerkelijke touwtjes in handen hebben of hebben gehad. En als het u nog niet duidelijk genoeg is: het is niet de politiek die allesbepalend is in dit land. De politiek is de futuboi van het kapitaal. Ik wilde nog even doorfilosoferen, maar de stroom is uitgevallen en mijn batterij loopt rap leeg. Een bijna algemene black-out, begrijp ik. Hoe toepasselijk.

gangadwt@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina