Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Klucht en karma

COMMENTAAR: Klucht en karma

31/08/2019 12:00

COMMENTAAR: Klucht en karma

 

IEDEREEN DIE NOG een beetje vertrouwen in de politiek had, is dat na de Alcoa-klucht van donderdag en vrijdag in De Nationale Assemblee helemaal verloren. Na urenlange schorsingen, felle maar inhoudsloze discussies en minimale wijzigingen kreeg de regering toch de zegen van het parlement om de Alcoa-deal door te drukken. Niemand begrijpt wat er werkelijk verschilt met de oorspronkelijke deal, dus de regering is de grote winnaar.

Grote afwezige Desi Bouterse, de president van ons land, zal zich ongetwijfeld op een verre afstand liggend een hangmat schaterend van het lachen in zijn handen hebben gewreven. Dat Bouterse zich op geen enkel moment heeft bemoeid met de hele discussie over een voor Suriname zo cruciale kwestie, is te absurd voor woorden. Daarvoor verdient hij een rode kaart, het is een president onwaardig.

Maar hij moet oppassen. Want hoewel de coalitie, ondanks alle kritische geluiden die de afgelopen dagen waren te horen, uiteindelijk ogenschijnlijk eensgezind en als een kudde slaafse schapen instemde met de licht gewijzigde voorstellen, is inmiddels intern bij de NDP de beer los. Vooral het voortijdige vertrek van parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft menig wenkbrauw doen fronsen.

Het leidinggevende schaap dat zichzelf ziet als de ideale opvolger van Bouterse, vicevoorzitter Melvin Bouva, heeft zijn kans gegrepen en, hoewel hij dat volgens eigen zeggen niet wilde, de zaak-Alcoa door een oververmoeide assemblee gerost. Binnen de NDP rommelt het al jaren en tot nu toe heeft Bouterse met kunst- en vliegwerk de gelederen gesloten kunnen houden.

Maar door zo onzichtbaar te zijn terwijl partijgenoten achter de schermen ruziënd over de grond rollen, speelt hij met vuur. Geerlings-Simons is een machtige persoon en een factor om absoluut rekening mee te houden. Dus Bouterse moet zich uit zijn hangmat hijsen, wil hij voorkomen dat er voor de verkiezingen een breuk in zijn geliefde paarse partij ontstaat.

Dat vrijdag even voor vier uur 's middags, enkele uren na de twijfelachtige vertoning in het parlement, in grote delen van het land de stroom uitviel, kan geen toeval zijn. Daar is een woord voor: karma. De laffe politici die mede verantwoordelijk zijn voor het instemmen met de deal die slecht is voor Suriname en het Surinaamse volk zijn dus gewaarschuwd: de kans dat karma ook hen ten deel zal vallen, is groot. En dat geldt ook voor Bouterse.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina