Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Demonstranten versperren toegang airport Hongkong

Duizenden demonstranten werpen barricades op bij luchthaven Hongkong

01/09/2019 07:14

Duizenden demonstranten versperren de toegang tot het vliegveld van Hongkong.

Duizenden demonstranten versperren de toegang tot het vliegveld van Hongkong. Foto: South China Morning Post  

HONGKONG - Duizenden demonstranten hebben zich zondag verzameld bij het vliegveld van Hongkong. Ze kwamen bijeen op een parkeerplaats voor de luchthaven en wierpen barricades op. Het treinverkeer naar het vliegveld was al eerder stilgelegd. De demonstranten eisen meer democratie in de voormalige Britse kroonkolonie en wijzen de groeiende inmenging vanuit de Chinese hoofdstad Peking af.

Drie weken geleden belegerden de demonstranten het vliegveld ook al. Toen moest het vliegverkeer twee dagen worden stilgelegd. Daar lijkt op dit moment nog geen sprake van. De politie heeft de toegang tot de luchthaven met grote hekken afgeschermd en probeert de betogers weg te krijgen.

In de nacht van zaterdag op zondag waren er opnieuw confrontaties tussen demonstranten en agenten in Hongkong. De politie arresteerde meer dan vijftig betogers en vuurde twee waarschuwingsschoten af. Demonstranten gooiden met brandbommen en stenen.

De Hongkongse politie heeft zaterdag bij betogingen waterkanonnen en traangas ingezet. Het water dat daarbij gebruikt werd, bevatte blauwe verf. Dit leidde ertoe dat de betogers gemarkeerd werden. Deze maatregelen werden genomen nadat demonstranten met bakstenen en molotovcocktails hadden gegooid.

De demonstranten hielpen elkaar met het verwijderen van de verf van hun lichaam en kleding. Dit deden ze bijvoorbeeld door via chatapps schoonmaaktips te delen en op diverse plekken alcoholdoekjes achter te laten.

In de buurt van het hoofdkantoor van de politie hebben demonstranten een grote barricade gebouwd en in brand gestoken. Het vuur is inmiddels gedoofd door de brandweer. De politie heeft uit voorzorg barrières rondom belangrijke overheidsgebouwen geplaatst. Ook staan zeker twee waterkanonnen klaar. Die werden vorig weekend voor het eerst sinds de start van de betogingen ingezet.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina