Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: No done deal

COLUMN: No done deal

02/09/2019 14:00 - Von Zeggen

COLUMN: No done deal

Giwani Zeggen  

Alles is al gezegd en geschreven, en de 29 leden van de coalitie besloten de conceptovereenkomst goed te keuren. Het is echter nog geen ‘done deal’. Zolang de president zijn handtekening niet onder de Machtingswet plaatst en die laat afkondigen, is er nog hoop. Zoals de president op het allerlaatste moment, na alle terechte kritiek en de juiste informatie tot zich te hebben genomen, er ook vanaf zag de 30 procent aandelen in de Saramacca-concessie aan IamGold te verkopen. Daarom richt ik mij in deze column tot hem.

Geachte president, uw partijgenoot en assembleelid Roché Hopkinson en minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen, hebben het sleutelwoord ten aanzien van de Alcoa-deal laten vallen, namelijk 'vertrouwen'. Wij als volk hebben er niet genoeg verstand van en beschikken niet over alle informatie. En dan komt vertrouwen om de hoek kijken. Wij als volk moeten erop kunnen vertrouwen dat de mensen die beslissen over onze toekomst, doen wat in het belang is van ons allen. Niet van een partij die misschien mooie sier wil maken op weg naar mei volgend jaar, of de belangen van enkele individuen in Suriname of daarbuiten.

U heeft van ons, het volk van Suriname, gevraagd erop te vertrouwen dat onze belangen goed zijn behartigd. En juist dat vertrouwen ontbreekt, zeker bij mij. Als zelfs uw eigen partijgenoot Jenny Simons niet heeft meegewerkt aan het goedkeuren van het uiteindelijke product, zegt dat al genoeg. Als iemand het geweten van de NDP is, dan is het Simons wel. En u weet meer dan wie dan ook, dat als het er echt op aankomt, zij nooit gaat meewerken aan zaken waarvan ze oprecht weet, dat die Suriname schaden. Dat moet voor u een teken aan de wand zijn.

Laat mij het verduidelijken. Stelt u zich het Surinaamse belang in deze voor als mijn dochtertje van bijna twee. Als ik haar op een opvang moet plaatsen, zal ik allereerst kijken of de mensen die er werken echt haar belang en ontwikkeling voor ogen hebben. U kunt niet verwachten van mij als vader, dat ik haar plaats op een crèche waarvan het hoofd veroordeeld is voor kindermisbruik, ook al is het bijna dertig jaar geleden, en in twee andere gevallen van kindermisbruik is genoemd. Dat niet alleen, er werkt iemand als begeleider over wie het gonst van de geruchten dat die ook aan kindjes heeft gezeten.  

Dan mogen de andere leden van het begeleidingsteam 'clean' zijn en mogen ze bij elkaar duizend jaar ervaring hebben in het opvangen van kinderen, ik plaats mijn dochtertje niet op die crèche. En ik neem aan dat u dat ook niet zou doen als het uw eigen dochter of kleinkind zou betreffen. Zo simpel is het. Omdat je als verantwoordelijke ouder geen enkel risico neemt. Zodra er ook maar iets van kindermisbruik kleeft aan een crèche, is die opvang een 'no go'. Je zoon of dochter toch inschrijven is, zoals collega Sharda het zaterdag schreef, de kat op het spek binden.

Geachte president, daarom het verzoek, namens ons allen, om deze wet te heroverwegen. Luister tenminste naar de oprechte kritiek van mevrouw Simons, Gregory Rusland, Jim Hok, de deskundigen ingehuurd door De Nationale Assemblee en vele anderen. Dat is het minste dat u kunt doen. Een week de tijd nemen om te luisteren naar feiten en argumenten. Daarna kunt u, als ze u niet kunnen overtuigen, nog altijd de wet afkondigen. Wat maken zeven dagen uit als het gaat om de nabije en verre toekomst van Suriname.

Ik geef u dit advies, niet omdat u moet doen wat ik zeg, maar omdat het uw plicht als staatshoofd is te doen wat goed is voor deze hele natie. U hebt misschien, indachtig het voorbeeld van de kinderopvang, de fout gemaakt uw dochtertje toch op een louche crèche te plaatsen. Dan stel ik u de vraag: Gaat u actief proberen uw kind te redden en haar direct af te schrijven van de crèche, of gaat u kijken wat er kan gebeuren met uw kind in handen van personen die er slechts op uit zijn hun eigen behoeften te bevredigen? Het antwoord op deze vraag zal de toekomst van deze natie bepalen en tegelijkertijd uw plek in de Surinaamse geschiedenis. Ik wens u wijsheid en liefde voor dit land! 

giwani@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina