Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Migrantendag

COLUMN: Migrantendag

03/09/2019 14:00 - Rozengeur

COLUMN: Migrantendag

Gerold Rozenblad  

Saluutschoten? Huh? Het gaf even te denken. Wist ik veel dat de eerste officiële Migrantendag met zoveel letterlijke bombarie zou beginnen. Veel lawaai om een matige opkomst zou later blijken. Maar dat doet niet af aan het doel van de organisatoren, om mensen die zich hier zijn komen vestigen een soort welkom gevoel te bieden. Veel landen vieren zo een dag of periode, met daaraan gekoppeld uitingen van toegenomen diversiteit van de samenleving.

Of dat werkt is gezien de internationale verharding tegenover migranten en andere zaak, maar in elk geval probeert het gezag de nieuwe burgers een welkom gevoel te bieden. Nu ook hier dus. Aan het einde van de vorige week hoorde ik commissievoorzitter 'Herrie' bij Limbo uitleggen over het doel. Los van het culturele kwam hij niet veel verder dan dat niet nog meer (vrije) feestdagen hoeven te worden geïntroduceerd voor Brazilianen, Haïtianen, Cubanen en nu ook Venezolanen die in steeds groter wordende getalen onderdeel uitmaken van onze gemeenschap.

Enkele maanden terug maakte ik al melding van Haïtianen bij CBB die als security met gebarentaal en het vastpakken en dirigeren van mensen probeerden de orde te handhaven. Niet lang daarna werd ik bij het servicestation met het pompen van mijn band geholpen door een vriendelijk Spaanssprekende jongeman. "Cubano!", antwoordde hij fier op mijn vraag waar hij vandaan kwam. Om vervolgens in zijn eigen auto te springen, mij achterlatend met de vraag of hij wel legaal achter het stuur zat.

Maar de klapper beleefde ik bij mijn barbier. Stapte ik de vorige week binnen en trof slechts een vriendelijk lachende jongeman. Op mijn vraag waar mijn 'regular' was kreeg ik slechts de smile terug. Om een lang verhaal kort te maken, het kostte wat moeite om gedaan te krijgen wat ik wilde. Ook al hield het simpelweg in om de tondeuse op 0.5 te zetten en het apparaat over mijn hoofd te jagen. Als klap op de vuurpijl moest ik hem ook nog uitleggen waar de bedragen op de tarievenlijst voor staan.

Bij mijn volgend bezoek had ik er nog een hartig woordje over met de eigenaar. Laat mij het nogmaals zeggen: ik heb niets tegen de nieuwe influx van buitenlanders. En als we hen netjes registreren en ook nog welkom heten met een speciale dag, ga je mij niet horen klagen.

Maar ik denk dat nu toch veel meer nodig is dan dat alleen. Ten minste een inburgeringscursus als aanzet voor enig migrantenbeleid dat veel dieper gaat. Simpelweg de inburgering als voorwaarde stellen voor het verkrijgen van een verblijfsvergunning.

Misschien dat ze de volgende keer in groteren getale komen naar de happening op het plein en we niet het gevaar lopen van een Babylonische spraakverwarring tussen Surinamers en een stapel andere nationaliteiten die zich slechts in hun taal verstaanbaar kunnen maken.

De ongecontroleerde instroom van Guyanezen in de jaren zeventig was gezien hun Engels nog relatief gemakkelijk te behappen. En toch werden zij gemarginaliseerd. Met dat in gedachten is er weinig verbeeldingskracht nodig om te weten wat deze groep te wachten staat en goeddeels al overkomt. Ook ons als gemeenschap trouwens.

Tijdens wereldmigrantendag op 18 december vorig jaar legde VN-topman António Guterres nog de vinger op de zere plek voor ons: "Slecht gereguleerde migratie kan de verdeeldheid binnen en tussen samenlevingen vergroten en mensen blootstellen aan uitbuiting en misbruik."

Misschien als de migranten zondag ook hadden kunnen lezen wat op de plaquette stond die speciaal voor hen is onthuld, hadden de organisatoren van het festijn de andere waarschuwing van Guterres in de wind kunnen slaan. Want die wees er ook op dat ongereguleerde migratie het vertrouwen in de overheid kan ondermijnen. Feestje of niet.

roziegeur@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen