Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Geen van ons wil dat Suriname verkocht wordt’

‘Geen van ons wil dat Suriname verkocht wordt’

03/09/2019 00:34 - Jason Pinas

Parlementariër Raymond Sapoen is niet ontevreden over de Alcoa-deal.

Parlementariër Raymond Sapoen is niet ontevreden over de Alcoa-deal. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De regering heeft niet gefaald met de nieuwe overeenkomst die zij heeft gesloten met Alcoa. Dat zegt Raymond Sapoen van de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging tegen de krant. Anders dan de oppositie en een aantal maatschappelijke groepen vindt de volksvertegenwoordiger dat de door het parlement goedgekeurde deal juist redelijke perspectieven biedt om een doorstart te maken met de nieuwe bauxietindustrie in Bakhuys.

"Er wordt gezegd dat we een overeenkomst hebben waarbij we gebonden zijn aan Alcoa, maar dat is niet waar. We bepalen zelf met wie we verder willen samenwerken en welke ontwikkelings- en financieringspartner we aantrekken", benadrukt de parlementariër. 

Sapoen was in het begin huiverig over de Brokopondo-overeenkomst, maar zegt dat hij, nu sommige bepalingen zijn gewijzigd, wel tevreden is met de nieuwe deal. "Doorgaan op dezelfde voet zou niet in ons voordeel zijn. We draaiden op verlies. Het is misschien geen perfecte deal, maar toch een goede basis. Je neemt beslissingen op basis van jouw economische realiteit", aldus Sapoen.

Het verwijt dat de onderhandelingscommissie onder leiding van Dillip Sardjoe teleurstellend heeft gepresteerd in de gesprekken met de multinational, noemt Sapoen onterecht. Hij meent dat de afgevaardigden wel hun best hebben gedaan.

"Het zijn niet zomaar mensen. Het zijn allemaal mensen met jarenlange ervaring in de branche. Het is misschien niet het allerbeste wat ze konden halen, maar ze hebben toch wel een redelijk fundament gelegd", merkt hij op. De overname van de dam is volgens het assembleelid een essentiële verworvenheid omdat er miljoenen zullen worden bespaard.

Sapoen vindt wel dat Alcoa zich in de kwestie van de gepensioneerden die nu nog bij de groene tafel ligt, volwassen moet opstellen. "Deze werknemers zijn benadeeld door het koersverschil, maar het bedrijf moet ook omkijken naar deze groep", legt hij uit. Naar zijn mening valt er hierover niet te discussiëren.

Sapoen is blij dat er goede afspraken zijn gemaakt over de gevolgen voor het milieu en dat er overeenstemming is bereikt over een speciaal fonds waarin de compensaties zullen worden gestort. De parlementariër hekelt het feit dat er wordt beweerd dat Suriname is verkocht. Hij spreekt dat tegen en stelt dat dat ongewenste politieke uitlatingen zijn.

Sapoen: "We zijn allemaal Surinamers en we willen allemaal het beste hebben uit de deal die we hebben gesloten. De mensen die allerlei dingen roepen moeten niet doen alsof zij de enigen zijn die hart hebben voor Suriname. Geen van ons wil dat het land wordt verkocht."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina