Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Hongkong schrapt omstreden uitleveringswet

Hongkong schrapt omstreden uitleveringswet

04/09/2019 13:01

De Hongkongse bestuurder Carrie Lam.

De Hongkongse bestuurder Carrie Lam. Foto: AFP  

HONGKONG - Hongkong heeft het omstreden uitleveringswetsvoorstel woensdag definitief ingetrokken. Vanwege het wetsontwerp, dat eerder voor onbepaalde tijd werd opgeschort, is het al ruim drie maanden onrustig in de Chinese regio die een speciale status en hoge mate van autonomie heeft.

De Hongkongse bestuurder Carrie Lam heeft het besluit in een televisietoespraak bekendgemaakt. Eerder op de dag bevestigde een regeringsmedewerker al dat het voorstel werd ingetrokken, nadat diverse Hongkongse media erover hadden geschreven. "De incidenten van de afgelopen maanden hebben Hongkong geschokt en bedroefd", aldus Lam. "We hopen allemaal een uitweg te vinden uit de huidige impasse."

De politica stelt daarnaast dat geweld geen oplossing is voor de problemen in de regio. Ze laat weten dat de regering nu prioriteit geeft aan het stoppen van het geweld, het eerbiedigen van de wet en het herstel van de orde en de veiligheid. Het is niet duidelijk of er nu een einde komt aan de grote onrust in Hongkong. De prominente activist Joshua Wong, die leiding gaf aan de Occupy-protesten in 2014, zegt dat het besluit te laat komt en te weinig voorstelt.

Honderdduizenden Hongkongers hebben de afgelopen dertien weken tegen het wetsvoorstel gedemonstreerd. Zij zijn fel tegen de invoering van de wet, omdat die uitlevering aan China mogelijk maakt. Ze vrezen dat Peking de wet zal misbruiken om politieke tegenstanders te berechten. De protesten in Hongkong draaien niet meer alleen om de uitleveringswet. De demonstranten, die de laatste weken dagelijks actievoeren, eisen onder meer een onafhankelijk onderzoek naar het politiegeweld van de afgelopen tijd. Er zijn in totaal vijf eisen.

Lam zegt niet aan de andere eisen te kunnen voldoen. Zo legt ze uit dat de politie een klachtencommissie heeft, het woord 'rellen' geen juridische gevolgen heeft, vervolgingen niet wettelijk uitgesloten kunnen worden en dat de huidige situatie zich niet leent voor een discussie over het stemrecht. De demonstranten en de oproerpolitie zijn regelmatig met elkaar in botsing gekomen. De partijen reageren steeds heftiger op elkaar; zo hebben demonstranten afgelopen weekend meer dan tachtig molotovcocktails gegooid. Het aantal arrestaties van demonstranten steeg na het onrustige weekend naar 1.117.

Vijf eisen van demonstranten

Definitieve intrekking van het wetsvoorstel.

Onafhankelijk onderzoek naar het handelen van de politie.

De regering moet het woord 'rellen' niet meer gebruiken met betrekking tot de ongeregeldheden.

Vrijlating van de opgepakte demonstranten en intrekking van de aanklachten tegen hen.

Universeel stemrecht voor de inwoners van Hongkong. Nu wordt de hoogste bestuurder gekozen door een speciaal comité. NU.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina