Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Boeren krijgen gratis kans voor verhogen productie

Boeren krijgen gratis kans voor verhogen productie

05/09/2019 15:36 - Merredith Bruce

Deelnemers aan de sessie nemen aandachtig de informatie door. Het project biedt hen een bijzondere kans om ondersteuning te krijgen voor uitbreiding van hun productie.

Deelnemers aan de sessie nemen aandachtig de informatie door. Het project biedt hen een bijzondere kans om ondersteuning te krijgen voor uitbreiding van hun productie. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - “Dit is heel belangrijk, omdat het blijkt dat de individuele boer moeilijk aan geld kan komen om zijn productie te verhogen”, zegt Florence Popke tegen de Ware Tijd. Ze heeft woensdag als vertegenwoordiger van de coöperatieve vereniging Borodong uit Matta deelgenomen aan een informatiesessie voor landbouwers uit het district over de ‘Matching Grant Facility’ van de Suriname Agriculture Market Access Program (Samap).

Deze faciliteit stelt boeren in staat om tot een bepaald bedrag niet-financiële ondersteuning aan te vragen voor productieverhoging en -professionalisering - en zodoende verbetering van de markttoegang.

"Ze moeten wel onderdeel zijn van een waardeketen, dus het moet geen ad-hocgebeuren zijn", verduidelijkt Tania Lieuw A Soe die Samap-aanspreekpunt is. De sectoren die in aanmerking kunnen komen zijn groenten, fruit, wortel- en knolgewassen en niet-houtbosproducten zoals podosiri en maripa-olie.

De faciliteit heeft twee onderdelen: bij de small grant kunnen boeren tot maximaal USD 5000 aan ondersteuning krijgen en bij de large grant tot maximaal USD 300.000. Daarvoor moeten ze aan een reeks voorwaarden voldoen. Er zal bijvoorbeeld goed neergepend moeten worden waarom de specifieke ondersteuning nodig is en op welke manier deze zal bijdragen aan de productie.

De faciliteit heet 'Matching Grant Facility' (bijpassende subsidiefaciliteit) omdat de boeren ook een eigen bijdrage moeten bijpassen. Bij de small grants is dat 30 procent van het aangevraagde bedrag aan ondersteuning en bij de large grants is dat 50 procent.

"Hoe meer u laat zien dat u de potentie heeft, hoe gemakkelijker het is om in aanmerking te komen", zei Grace Del Prado die samen met Anoushka Raghoebarsingh namens het ministerie van LVV, als betrokkenen bij het project, de boeren informeerden.

Voor een small grant kunnen maximaal tweehonderd boeren een aanvraag indienen en voor de large grant maximaal vijftien (in combinatie met een coöperatie). De inleiders hebben de aanwezigen op het hart gedrukt om zichzelf zoveel mogelijk te bundelen en afspraken te maken voor het indienen van een gezamenlijke aanvraag.

Districtscommissaris Armand Jurel van Para stelde in zijn toespraak dat de agrarische sector naast het toerisme een van de groeipolen is van het district. Hij is om die reden positief over dit project. De sessie van woensdag, in het commissariaatsgebouw van Para, is de tweede in een reeks van zes informatiebijeenkomsten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina