Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Weg met dc’s

COLUMN: Weg met dc’s

05/09/2019 14:00 - Pokay Tongo

COLUMN: Weg met dc’s

Stuart Rahan  

Vorige week liet ik mijn gedachten gaan over branden in het Braziliaanse Amazone-gebied. Ze zijn willens en wetens aangestoken op instigatie van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Hij is voor economische ontwikkeling ongeacht de vernietiging van niet alleen het groene hart van de wereld maar meer nog de plaatselijke Inheemsen. De wereld is boos en verontwaardigd en eist herstel en behoud van de longen der aarde.

In Suriname willen wij ook economische ontwikkeling en vooruitgang. Een eigen huis, auto, vakantie en geen overleving naar Surinaams model waarbij het slechts politieke machthebbers en hun aanhang gegund is ideaal te leven. Namen noemen is niet de issue hier, wie wel en wie niet. We kennen ze allemaal die eerder een persoonlijke dan een politieke overweging dienden en zich verrijkten ten koste van de arme kiezer die slechts het begrip overleven kent.

Momenteel spelen twee wegen een rol die de onderbuik van plaatselijke bewoners behoorlijk vertroebelen. Het verlengde van de Highway richting luchthaven Zanderij en een nieuwe weg die het Langu-gebied aan de Boven-Surinamerivier moet ontsluiten. Dat de wegen er komen, daar twijfelt niemand aan, ook tegenstanders niet. Wegen bouwen is een politieke beslissing die vooral politici financiële en politieke winst oplevert. Echter staat de ene ontwikkeling de andere in de weg: overleg met de plaatselijke bevolking is nog steeds bol van loze beloften.

De verlenging van de Highway loopt dwars door gebieden die behoren aan nazaten van de plantages Hannover en Onoribo. Het belang van deze groep Paranen is ondermijnd. Van NDP-districtscommissaris Armand Jurel wordt geëist dat hij alle werkzaamheden stillegt maar hij beweert die bevoegdheid te missen. Wil hij niet of kan hij niet? Als ik zijn relaas lees, kreeg Jurel het in zijn maag gesplitst. Hij zou moeten doorslikken wat zijn voorganger(s) heeft/hebben voorbereid. Na san den bigisma fu yu bori, na dati yu abi fu nyan, zegt een Surinaamse odo. Jurel durft geen afstand te nemen door het voor zijn Paranen op te nemen.

Hij legt wel de vinger op een open zenuw. Zaken zijn inhoudelijk niet goed bestudeerd alvorens de beslissing voor aanleg is genomen. De dc weet niet wie de rechthebbende(n) is/zijn. Dat is niet alleen tekenend voor hoe slecht wordt gecommuniceerd met de plaatselijke gemeenschap, het legt ook bloot hoe slecht het kadaster georganiseerd is. Regelmatig blijken gronden weggegeven te worden, puur en alleen om de politieke aanhang tevreden te houden, terwijl bewuste gronden reeds een eigenaar hebben.

Het Langu-gebied is, wat velen niet weten, een belangrijk cultureel en politiek gebied voor de Saramaccaners. Hun stem in politieke besluiten wordt als cruciaal gezien voor de rest van de wijdverspreide Saramaccaanse leefgemeenschap. Volgens kenners van het gebied gaat het ook nog om de authentieke culturele, religieuze en spirituele waarden. Het is een gebied dat niet gemakkelijk te bereiken is. Je doet er twee dagen over om er met de boot te komen met een overstap vanwege de gevaarlijke Tapawatrasula en Gran Dan.

Een 22 kilometer lange weg moet dat ongemak wegnemen. Dc Humphrey Jeroe, ook van de NDP, schroomt er niet voor de schoolgaande jeugd als heilig doel in te zetten in zijn aantasting van het milieu. Een nieuwe weg in het oerbos trekt niet alleen milieuverontreinigende zaken aan maar ook geluk- en goudzoekers. Laten we niet vergeten dat in heel Latijns-Amerika waar slavernij heeft geregeerd, Suriname het enige land is waar Afrikaanse (leef)gewoonten hun authenticiteit niet hebben verloren. Eeuwen ging het goed, nu komen politieke passanten de rust verstoren.

Een weg is ontwikkeling, maar een weg is ook een dilemma voor plaatselijke leefgemeenschappen. Nu staan op beide wegen dc's die aan politieke touwtjes hangen. Zij hebben liever kruimels in ruil voor vernietiging van een omgeving waar zij zelf uit voortkomen. De weg met dc's is bezaaid met obstakels.

taknangami@live.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina