Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Mensonterend

COMMENTAAR: Mensonterend

05/09/2019 12:00

COMMENTAAR: Mensonterend

 

OUDERS EN VERZORGERS die in deze periode eindelijk de Algemene Kinderbijslag (AKB) over 2018 willen ontvangen, moeten behoorlijk afzien. Ze moeten urenlang wachten in de felle zon en zijn overgeleverd aan de grillen van al dan niet werkwillige ambtenaren van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo).

Begin 2011 kwam de regering-Bouterse-I een verkiezingsbelofte na en verhoogde het maandelijkse bedrag per kind aan AKB van SRD 3 naar SRD 30. Een prima maatregel die de regering-Venetiaan jarenlang voor zich uit had geschoven. Omdat de meeste ouders het niet de moeite vonden om zich voor een paar SRD te registreren, was de toeloop in de Venetiaan-jaren minimaal.

Maar na de aangekondigde verhoging meldden vele duizenden zich aan, wat een enorme druk legde op Sozavo en op de staatskas. Per 1 januari 2015, enkele maanden vóór de verkiezingen van dat jaar, werd het bedrag opgetrokken naar SRD 50 per kind per maand, een overduidelijke verkiezingsstunt.

Sindsdien verloopt de jaarlijkse uitbetaling steeds moeizamer. Er zijn achterstanden opgebouwd, waardoor pas nu de AKB van 2018 wordt uitgekeerd. Tot overmaat van ramp verloopt de uitvoering van de betalingen zo chaotisch, dat rechthebbenden gedwongen zijn om een dag verlof te nemen en zes tot acht uur in de rij moeten staan.

Los van alle ongemakken om in een chaos urenlang in de hitte te moeten wachten, pleegt dat ook een aanslag op de productiviteit van de bedrijven en instanties waar de mensen werken. Het is bovenal onbegrijpelijk dat de kinderbijslag nog altijd per kas wordt uitbetaald en niet via de bank.

Hierdoor moeten iedere dag honderdduizenden SRD's van de kluis van het ministerie naar het betaalpunt aan de Gemenelandsweg worden vervoerd, met alle risico's van dien. In het verleden is bewezen dat de bundels geld in de kluis niet veilig zijn: twee jaar geleden verdween er zo'n zes miljoen SRD. Daar bleken ook ambtenaren van het ministerie bij betrokken, maar de diefstal is nooit opgehelderd.

Tijdens het ministerschap van Alice Amafo (2010-2015) verliep het ook al niet lekker met de AKB-uitbetaling. De Abop-bewindsvrouw zou miljoenen die bestemd waren voor kinderbijslag voor andere doeleinden binnen het departement hebben gebruikt, waardoor de betaling vertraging opliep.

Huidig minister André Misiekaba zou vele duizenden ouders blij maken door de uitbetaling in de toekomst voor eens en altijd goed te regelen, waardoor de huidige mensonterende omstandigheden definitief stoppen. Zijn voorgangers Amafo, Joan Dogojo en Cristien Polak zijn daar niet in geslaagd. Maar hoop doet leven.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina