Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Simons: 'Ik ben niet in de steek gelaten’

DNA-voorzitter Simons: 'Ik ben niet in de steek gelaten’

05/09/2019 00:02 - Naomi Hoever

DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons.

DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - “Het klopt niet dat ik door mijn fractie in de steek ben gelaten. Mijn fractie had daarmee niets te maken”, zegt DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons in de nasleep van de vergadering over de Brokopondo-overeenkomst op vragen van de Ware Tijd.

De vergadering is op 29 augustus begonnen en was 24 uren verder nog gaande. Na uren te hebben vergaderd, verliet Simons vrijdagmorgen rond 06.00 uur teleurgesteld de vergadering. Zij had zich persoonlijk ingezet voor de wijzingsvoorstellen over de Brokopondo Overeenkomst.

"Ik heb op basis van processen en inhoudelijke zaken besloten om afstand te nemen. Bij zo een belangrijke kwestie moest ik een bepaalde zekerheid hebben om er een beslissing over te kunnen nemen en dat was op het laatst niet het geval", stelt Simons.

Ze stelt dat er wel veranderingen zijn bereikt. "Samen met onder andere de vice-voorzitter en de minister heb ik gewerkt aan de zaak", zei ze, doelend op respectievelijk Melvin Bouva en Sergio Akiemboto, minister van Natuurlijke Hulpbronnen.

"Voor mij is het uiteindelijk niet ver genoeg gekomen en ik heb gedaan wat ik moest doen." Simons zegt dat zij vanuit haar positie als burger de regering zoveel als zij dat kan, zal ondersteunen naar een zo goed mogelijke afloop, om zodoende het beste voor Suriname te bereiken. "Voor mij is verder deze kwestie zo afgedaan."

De voorzitter bleek op die vrijdag ontstemd te zijn dat belangrijke wijzigingen waarover dagen is gesproken, niet zijn doorgevoerd, maar zijn teruggedraaid door de regering. Doordat zij is weggelopen heeft zij niet gestemd over de ontwerpwetten Wijziging Brokopondo Overeenkomst en Schadeloosstelling Bauxietmaatschappijen.

Kort voordat Simons de vergadering verliet, merkte zij nog op dat er ingrijpende veranderingen waren doorgevoerd in de twee ontwerpwetten die de regering had aangeboden. De veranderingen hebben invloed op de overname van de Afobaka-waterkrachtcentrale door Suriname.

Ze zei dat het land de dam pas over zou nemen als die in goede conditie verkeert en stelde dat Alcoa bij het uitvoeren van technische werkzaamheden vrijwaring kan krijgen. Simons pleitte ook voor Surinamers die in het beleven van hun grondrecht in deze overeenkomst niet worden beperkt als zij naar de rechter willen stappen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina