Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Minister Beighle wil meer projecten met OIC

Minister Beighle wil meer projecten met OIC

05/09/2019 06:53 - Ivan Cairo

De Commissie voor Economische en Commerciële Samenwerking (Comcec) van de Organisatie van Islamitische Samenwerking is op consultatieronde in Suriname.

De Commissie voor Economische en Commerciële Samenwerking (Comcec) van de Organisatie van Islamitische Samenwerking is op consultatieronde in Suriname. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Suriname is momenteel één van de actiefste leden van de Organisatie van Islamitische Samenwerking (OIC). Er lopen verschillende ontwikkelingsprojecten die door OIC worden gefinancierd, terwijl andere worden voorbereid. Wat de afgelopen twintig jaar aan projecten is gerealiseerd, vindt minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle veel te weinig.

Zo bleek woensdag bij aanvang van de tweedaagse besprekingen tussen Suriname en de Commissie voor Economische en Commerciële Samenwerking (Comcec) van de OIC. Comcec-directeur Mehmet Metin Eker, zei dat de meetings als doel hebben te inventariseren wat de prioriteiten van Suriname zijn voor ondersteuning van zijn organisatie.

Suriname heeft de afgelopen twee jaar enorm veel interesse getoond voor de samenwerking met de OIC. Comcec is volgens de directeur gekomen om presentaties te houden over de samenwerkings- en financieringsmogelijkheden en geïnformeerd te worden over Surinames economische ontwikkeling, sociale problemen en ontwikkelingsprioriteiten.

Eker hoopt dat de potentie van het land zodanig gemobiliseerd wordt dat de economische ontwikkeling verder wordt ondersteund. De consultatieronde komt volgens minister Beighle op een zeer geschikt moment. Uiterlijk eind deze maand kunnen nog projecten worden ingediend voor financiering.

Ze is ervan overtuigd dat het aantal projecten opgevoerd en de samenwerking binnen Comcec verdiept kan worden door de missie die naar Paramaribo is gekomen. Sinds Suriname in 1996 lid werd van de OIC, zijn vijf projecten gerealiseerd. Veel te weinig vindt minister Beighle. Er dienen meer projecten te komen die de bevolking ten goede komen en de economische en sociale ontwikkeling verder ondersteunen.

Suriname heeft potentie in landbouw en diversificatie van de toerismesector is noodzakelijk meent de minister. Paramaribo wil meer putten uit zijn lidmaatschap van de OIC en is daarom ingenomen dat Eker met een team is gekomen om gericht aan te geven op welk gebied en hoe assistentie geboden kan worden om meer projecten te kunnen realiseren.

Voor het komende jaar zijn onder andere hernieuwbare energie, industriële ontwikkeling en digitale economie toegevoegd aan de gebieden waar projectvoorstellen voor ingediend kunnen worden. Tijdens de consultaties zullen zaken worden besproken die te maken hebben met landbouw, visserij, armoedebestrijding en financiën, infrastructuur, handel en industrie alsook toerisme.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina