Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vakbonden vervullen ook rol bij klimaatverandering

Vakbeweging verantwoordelijk bij klimaatverandering

06/09/2019 18:31 - Wilfred Leeuwin

Donderdag is de eerste REDD+ infosessie gestart in het gebouw van het Scholingsinstituut voor de Vakbeweging in Suriname (Sivis).

Donderdag is de eerste REDD+ infosessie gestart in het gebouw van het Scholingsinstituut voor de Vakbeweging in Suriname (Sivis). Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - “De vakbeweging als vertegenwoordiger van de werkende klasse heeft wel degelijk een directe verantwoordelijkheid bij het tegengaan van ontbossing. En dus het Redd-Plus-programma om klimaatverandering tegen te gaan”, zegt Carmen Elliot van de Redd Plus-unit, een uitvoerend orgaan dat is ondergebracht bij het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname. Deze unit maakt de vakbeweging bewust van en informeert haar over het programma.

Donderdag is de eerste sessie gestart in het gebouw van het Scholingsinstituut voor de Vakbeweging in Suriname (Sivis). Directeur Victor Jones vindt naast de betrokkenheid van de werknemersorganisatie het vooral belangrijk dat de individuele vakbondsman of vrouw zich goed bewust is van hoe belangrijk klimaat en milieu zijn.

Vakbondsmensen moeten ook weten wat er nationaal, regionaal en mondiaal plaatsvindt om klimaatverandering tegen te gaan en welke rol elk individu daarin te vervullen heeft. "Ook vakbondsmensen moeten verantwoordelijk omgaan met het milieu", zegt Jones.

De sessie van donderdag was voor de basisopleiding. Op 10 september is er een sessie voor het middenkader en op 13 september wordt het hoger kader geïnformeerd. Ook belangstellenden mogen meedoen.

Binnen het internationale REDD Plus-programma en vanuit de Verenigde Naties-agenda 21 zijn volgens Elliot negen belangrijke doelgroepen vastgesteld die een directe betrokkenheid hebben, bij alle soorten ontwikkelingsdoelen, zoals klimaatverandering en de uitvoering van REDD Plus.

Daarnaast maken deze doelgroepen de uitvoering mogelijk van zulke programma's en ontwikkelingsstrategieën. Naast de vakbeweging gaat het om bedrijven en industrie, wetenschap en techniek, ngo's, vrouwen, inheemsen en tribale volken, kinderen en jeugd, lokale autoriteiten, landbouwers.

In de sessies wordt vooral uitgelegd wat het REDD Plus-programma inhoudt en wat de stappen daarin zijn voordat Suriname daadwerkelijk tot de echte uitvoering daarvan kan overgaan. De ReddPlus-unit zit nu in de voorbereidende fase waarin onder andere de doelgroepen betrokken en geïnformeerd moeten worden.

Jones zegt dat de uitleg over de 93 procent bosbedekking en de betekenis daarvan erg goed is overgekomen. Ook is duidelijk geworden welke verantwoordelijkheid er rust op elke Surinamer om daar verantwoordelijk en duurzaam mee om te gaan. "Je komt er niet onderuit", zegt de vakbondsleider.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina