Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Venezuela beschuldigt Guaidó van hoogverraad

Venezolaanse justitie verdenkt Guaidó van verkoop oliegebied

06/09/2019 21:05

Juan Guaidó, de oppositieleider en zelfbenoemde interim-president van Venezuela.

Juan Guaidó, de oppositieleider en zelfbenoemde interim-president van Venezuela. Foto: AFP  

CARACAS - Juan Guaidó, de oppositieleider en zelfbenoemde interim-president van Venezuela, wordt beschuldigd van "hoogverraad" omdat hij een stuk land dat Venezuela claimt wil weggeven aan - Amerikaanse - multinationals. Het strafrechtelijk onderzoek is vrijdag aangekondigd, schrijft persbureau AFP.

Het zou gaan om het olierijke gebied Esequibo, waar behalve Venezuela ook Guyana een claim op legt. Volgens minister van Justitie Tarek William Saab is Guaidó aan het onderhandelen met Amerikanen over de regio. Diezelfde woorden sprak Maduro donderdag al uit op de nationale televisie.

Volgens de Venezolaanse justitie is een audio-opname gevonden waarin een Amerikaanse woordvoerder een adviseur van Guaidó aanspoort om "Esequibo over te leveren" aan multinationals zoals ExxonMobil, de Amerikaanse oliegigant die in 2015 al bekendmaakte dat er een groot olieveld gevonden was in het gebied.

De Verenigde Staten hebben de regering van Maduro gewaarschuwd om Guaidó niet te arresteren. Guaidó wordt ook gesteund door tientallen andere landen. NU.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina