Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Overlopers

COLUMN: Overlopers

07/09/2019 14:00 - Ganga

Sharda Ganga

Sharda Ganga  

Ooit heeft iemand een ‘formatje’ gemaakt voor programma’s van wijkvergaderingen van politieke partijen, in aanloop naar verkiezingen. Ik stel me zo voor dat het formatje aangeeft dat er gestart moet worden met het zingen van het volkslied, gevolgd door een reeks van sprekers. Er is uiteraard ook ruimte voor wat echt entertainment, naast het geblaat van de partijbonzen. En geen enkele wijkvergadering is in deze pre-electorale fase compleet zonder het programmaonderdeel ‘Overlopers’.

Bij elke wijkvergadering van elke willekeurige partij horen we dat de organiserende partij een massa mensen van een andere partij heeft verwelkomd. Soms zijn het heuse overlopers, mensen die inderdaad enige of grote bekendheid genoten als deel van de tegenpartij. Een voorbeeld is het uit de kast komen van Sharmila Mansaram.

Kijk, dat was duidelijke taal. We weten 100 procent zeker dat ze VHP-er was, in hart en nieren. En nu is ze een juweel in de kroon van de NDP, feestelijk onthaald, en intussen heeft ze de klerenkast opgeruimd en al wat naar oranje neigde vervangen door paars. En als alle bekeerlingen was ze (is ze?) fanatieker dan mensen die al langer met het paarse bijltje hakken.

Maar wat moeten we doen met berichten die grossieren in vaagheid? Iedereen kan honderd willekeurige mensen vragen zich voor te doen als lid van partij A, maar nu overlopen naar partij B. Ik wil hier pleiten voor discretie van de media, dat zij niet meer alle verhalen over overlopers voor zoete koek slikken en publiceren. Ik pleit ook voor het categoriseren van de 'overlopers', en behulpzaam als ik ben doe ik hier een voorstel voor drie categorieën.

Categorie A: mensen zijn werkelijk lid geweest van een partij en kiezen nu officieel voor een andere partij. Die personen moeten dan aantonen dat zij lid waren van partij A - dus we willen lidmaatschapskaarten zien, en we willen zien dat ze contributie hebben betaald. Anders zijn ze fu soso-lid geweest. En dan willen we de officiële brieven zien die zijn verstuurd om het lidmaatschap op te zeggen. Was iemand dolverliefd op partij A, maar is die liefde nooit officieel gemaakt via een lidmaatschap, dan was die persoon een aanhanger.

Maar we willen dan wel bewijzen zien van die liefde - openbare liefdesverklaringen, huisbezoeken die zijn afgelegd om het gospel van de partij te verkondigen, foto's op Facebook waar de persoon de wandelmars loopt in partijtenue, of uit zijn/haar bol gaat tijdens een speech van de voorzitter bij een wijkvergadering. Dat soort dingen. Kan men geen van deze dingen overleggen en is de liefde voor partij A dus altijd een stille geweest, die alleen in het stemhok tot uiting kwam, dan vallen de overlopers in de categorie: niet nieuwswaardig. Want niemand kan verifiëren op wie gestemd is, dus we kunnen niet weten of er sprake is van overlopen.

Een ander interessant verschijnsel is de toename van mensen die zichzelf in de uitverkoop plaatsen. Hun beschermheilige is William Waidoe, die was niemand maar vertelde aan Somo dat hij wel iemand was, en hoe wist Somo dat hij iemand was? Omdat Willem W. vertelde dat andere partijen hem wilden wegkapen, zo belangrijk was hij. En ziedaar, hij werd geloofd. Wie weet wat William Waidoe was voor hij DE William Waidoe werd? Niemand, juist ja.

Ashwien Jagmohansingh lijkt heel goed te hebben gekeken naar het William Waidoe-gedoe. Hij vertelde aan de redactie dat de NDP hem wil wegkapen van de PL en hem in ruil daarvoor een mooie baan aanbood. In het verlengde van mijn verzoek aan de media hierboven: zolang meneer Jagmohansingh niet kan bewijzen dat de NDP hem heeft benaderd is het geen nieuws. Ook al is het waar. Zonder bewijzen is het geen nieuws, maar roddel. Of beter gezegd: aas dat is uitgegooid op zoek naar de grotere vis die hapt.

gangadwt@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina