Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: De case Meriba

COMMENTAAR: De case Meriba

07/09/2019 12:00

COMMENTAAR: De case Meriba

 

DE REDACTIE HEEFT de hand weten te leggen op documenten die aantonen dat er wel degelijk aangifte is gedaan tegen Romano Meriba, pleegzoon van president Bouterse. Hij zou samen met vier anderen een man zwaar hebben mishandeld om een mislukte drugsdeal; cocaïne bestemd voor smokkel naar Nederland.

In de vraag hoeveel hoofdinspecteur en politievoorlichter Humphrey Naarden kwalijk genomen kan worden dat hij de aangifte niet met zekerheid kon bevestigen, terwijl de redactie dat wel kon, zit eigenlijk de verklaring van het falende politiekorps vervat. Verbazingwekkend is toch dat het dezelfde Naarden is die bij 'Bakana Tori' jurist Jennifer van Dijk-Silos van repliek diende omdat ze het falen van het korps in de (drugs)zaak-Oedit aankaartte als te zijn structureel en het gevolg van een corrupt politiekorps. Later nuanceerde zij dat wel enigszins.

Wat door het bovenstaande misschien lijkt op een persoonlijke aanval richting Naarden is een voorbeeld van hoe zaken kennelijk lopen in het korps waarvan hij toevallig de woordvoerder is. Een mond vol tanden, klinkt oneerbiedig, maar het is precies wat nu het geval blijkt en dan voor het hele korps. Want net als Oedit die toen wonderbaarlijk genoeg niet als verdachte werd aangemerkt, heeft ook Meriba kennelijk het vliegtuig gepakt naar Nederland.

Indien we de recente periode in aanschouwing nemen, blijkt ook dat ons korps fout op fout stapelt en niet verder komt dan lippendienst richting georganiseerde (drugs) misdaad, terwijl politiecellen vol zitten met criminelen die 10 gram marihuana hebben of verkopen. In de duikbootzaak en in het verlengde daarvan Oedit en in de zaak-Oemrawsingh kan de politie geen enkel wapenfeit claimen. Ook over de moorden op Brielle en Danny Groenveld geeft ze geen enkele update. Alle ogen zullen nu gericht zijn op het Openbaar Ministerie (OM) en de korpschef die plechtig beloofde een bezem door het korps te halen.

Gaat het OM de zaak betreffende Meriba onderzoeken en gaat de korpschef die gloednieuwe bezem inzetten en gevolgen verbinden aan het feit dat de notoire crimineel Meriba uit handen van zijn korps kon blijven? Of zal iedereen Oost-Indisch doof en blind zijn en kiezen voor behoud van have, goed en positie? En nu de belangrijkste gevolgtrekking: indien Meriba inderdaad de hand boven het hoofd gehouden wordt, waarom is dat?

De vraag klinkt naïef, maar als de hoofdreden is omdat hij de pleegzoon is van de president, dan staat niet het korps, maar het hele land na de case Dino Bouterse nog een keer met dezelfde mond vol tanden als toen en nu ook nog tijdens de voorbereidingen van een Nationale Risk Assessment. Het kan verkeren!

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina