Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Natio klopt Nicaragua met 6-0

Natio klopt Nicaragua met 6-0

08/09/2019 23:12 - Marciano Millerson

Gleofilo Vlijter scoorde vier doelpunten tegen Nicaragua.

Gleofilo Vlijter scoorde vier doelpunten tegen Nicaragua. Foto: dWT  

PARAMARIBO - De mannenvoetbalselectie heeft zondagavond in een goed bezet André Kamperveen Stadion een opzienbarende zege op Nicaragua behaald. Het nationaal team overrompelde het Midden-Amerikaanse land volledig met een 6-0 eindscore.

Binnen dertien minuten nam Natio tegen alle verwachtingen in een 3-0 voorsprong door doelpunten van Gleofilo Vlijter (2x) en Donnegy Fer. Een kwartier vóór rust scoorde Vlijter een zuivere hattrick; 4-0.

Na de pauze speelde Natio de ontmoeting rustig uit. Vlijter was ongenaakbaar zondagavond, want al na twintig minuten in de tweede helft noteerde hij zijn vierde doelpunt; 5-0. Vijf minuten vóór het eindsignaal completeerde Ivenzo Comvalius de zes middels een mooie lob over de Nicaraguaanse doelman Henry Maradiaga.

"Ik wist dat Nicaragua te pakken is, maar had niet verwacht dat ik vier doelpunten zou scoren", aldus een zelfverzekerde Gleofilo Vlijter na afloop. Hij kreeg zijn kans na de blessure van Dimitri Apai en stelde tot nog toe niet teleur. Na twee wedstrijden staat zijn teller op zes doelpunten.

"Trainer Dean heeft me altijd het vertrouwen gegeven. Ik was enkele maanden niet actief, maar hij riep me toch op." Vlijter geeft aan dat de selectie een hecht team is. "We gaan goed met elkaar om en dat hebben wij vandaag op het veld bewezen." Hij waarschuwt voor verslapping. "Nu is dit achter de rug en moeten wij op de andere wedstrijden focussen. Ons doel is de Gold Cup te halen."

In deze wedstrijd in groep D van de Concacaf Nations League B nam het nationaal elftal op gepaste wijze revanche voor de uitschakeling vier jaar geleden tijdens de WK-kwalificatie (0-1 uit en 1-3 thuis) door ditzelfde Nicaragua. "We zijn gekomen om te winnen, maar Suriname heeft het ons moeilijk gemaakt", zei Nicaragua-aanvoerder Juan Barrera tijdens de persconferentie na de wedstrijd. Er zijn volgens de ploegleider fouten gemaakt, die hij niet kan verklaren.

Coach Henry Duarte deed uit de doeken dat hij om administratieve redenen met slechts vijftien spelers naar Suriname is afgereisd. Naar verluidt hebben internationals zich wederom misdragen. "We zijn gekomen om Suriname te verslaan, maar ik weet niet of het gelegen heeft aan vermoeidheid door de reis." De oefenmeester toonde respect voor Natio. "Ik moet toegeven dat Suriname enorm is gegroeid. Dit resultaat hadden wij niet in onze wildste dromen verwacht."

Bondscoach Dean Gorré had deze grote overwinning niet zien aankomen. "Het strijdplan heeft uiteindelijk gewerkt", zei hij doelende op een tactische zet. De oefenmeester pleegde enkele veranderingen in zijn basiself. Naar zijn zeggen streefde hij vooral naar stabiliteit op het middenveld, omdat hij tegen het sterker geachtte Nicaragua behoudender wilde spelen.

"Wij moesten vanuit een compacte verdediging uiteindelijk via de vleugels uitbreken." Ook in het centrum van de verdediging pleegde Gorré een tactische wissel door sterkhouder Ervin Tjon-A-Loi op de bank te houden en Albert Nibte erin te brengen. "Hij kan de leiding nemen en ik had hem als opdracht meegegeven om de verdediging te organiseren."

Gorré was vooral ingenomen met de benutting van kansen. "Dat is namelijk het grootste mankement van het Surinaams voetbal. In alle wedstrijden hebben wij kansen gecreëerd en dan moet het er na alle harde werk wel van komen."

Natio staat na twee ontmoetingen fier aan kop met de volle winst (zes punten). Er is nu alvast een belangrijke stap gezet richting promotie naar de Concacaf Nations League A en tevens rechtstreekse kwalificatie voor de Concacaf Gold cup 2021.

Saint Vincent en the Grenadines won zondag met 1-0 van Dominica en bezet met vier punten de tweede plaats in groep D van de Concacaf Nations League B. De runner-up is op 11 oktober gastheer van Suriname en komt drie dagen later op bezoek in het André Kamperveen Stadion.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina