Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Geen limieten voor kinderen met beperking'

'Geen limieten voor kinderen met een beperking'

10/09/2019 02:58 - Amanda Palis

De kinderen hebben volop genoten bij de start van het Prakiki-project.

De kinderen hebben volop genoten bij de start van het Prakiki-project. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Het is een en al vrolijkheid op het terrein van kinderopvang Teddybeer op Lelydorp. Ongeveer zeventig kinderen en hun ouders genieten er maandagmorgen tijdens de start van het Prakiki-project van het Medisch Opvoedkundig Bureau (MOB), een werkarm van het ministerie van Volksgezondheid. Het bureau begeleidt kinderen met verstandelijke en leerbeperkingen alsook hun ouders.

Dit jaar organiseert het MOB het Prakiki-project voor de zevende keer. "Het is noodzakelijk dat deze doelgroep kinderen, los van met rekenen en lezen, ook op andere gebieden zoals recreatie, ontwikkelen van sociale vaardigheden en sport wordt beziggehouden. En dat daarbij ook educatie voor zowel de kinderen als de ouders wordt meegenomen", zegt Celcius Vieira, hoofd MOB.

Het project heeft een educatief karakter en is bedoeld om extra aandacht te besteden aan de kinderen in de doelgroep. Het wordt uitgevoerd in Lelydorp, Paramaribo en Nickerie. "Vaak is er weinig tot niks te doen voor de kinderen. Middels de verschillende activiteiten binnen ons programma proberen wij de kinderen niet alleen leuk bezig te houden, maar ook hun talenten te ontdekken", zegt Vieira.

Opvoeders leggen hun eigen kinderen regelmatig beperkingen op, vindt het MOB-hoofd. "Ouders lopen met de veronderstelling dat hun kinderen weinig of geen sport kunnen doen omdat ze beperkt zijn. Maar dat klopt dus niet en dat bewijzen we tijdens de activiteiten. We willen het gevoel dat de kinderen gelimiteerd zijn, wegwerken bij zowel de kinderen als de ouders."

Met de slogan 'Gezond oud worden: een gezonde aanpak ook tijdens de kinderjaren' koppelt het MOB het project dit jaar voor het eerst aan de Caribbean Wellness Week die vaak de aandacht vestigt op hart- en vaatziekenten en andere niet-overdraagbare aandoeningen. "Je kunt nooit te vroeg beginnen om educatie en voorlichting hierover te geven. Want wat zij van jongs af aan al hebben geleerd, kunnen ze zeker meenemen naarmate zij ouder worden", zegt Vieira.

Het Prakiki-project wordt woensdag afgesloten in Nickerie; de afsluiting in Paramaribo en Lelydorp is op vrijdag.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina