Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vijf ton pesticideflessen opgehaald in Nickerie

Vijf ton pesticideflessen opgehaald in Nickerie

11/09/2019 00:02 - Beta Debidien

Bij de vliegveldjes en op andere locaties zijn lege pesticideflessen verzameld.

Bij de vliegveldjes en op andere locaties zijn lege pesticideflessen verzameld. Foto: Beta Debidien  

NIEUW-NICKERIE - In de afgelopen twee inzaaiseizoenen voor padie, overeenkomend met een kalenderjaar, is in Nickerie ongeveer vijf ton aan plastic pesticideflessen opgehaald. Na deze geslaagde pilot wordt nu nagegaan of het project in andere landbouwdistricten kan worden voortgezet, zegt Carmen van Dijk, hoofd van de afdeling Bestrijdingsmiddelen van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).

Veel rijstboeren die hun padiearealen laten bespuiten door landbouwvliegtuigen hebben de lege pesticideverpakkingen gedeponeerd in verzamelbakken op verschillende plekken. "Het geeft een goed gevoel dat mensen zich bewust worden van het gevaar dat schuilt in het achteloos achterlaten van de lege flessen op de rijstvelden."

Het project begon in 2018 op voorstel van toenmalig LVV-minister Lekhram Soerdjan en liep officieel tot en met juli dit jaar. Van Dijk: "We hebben daarna een evaluatie gemaakt en hebben geconcludeerd dat wij het project moeten voortzetten." Een probleem is echter de financiering voor nog een jaar, gemeten vanaf juli dit jaar.

Van Dijk zegt dat de importeurs van de pesticiden in het kader van het inzamelproject van de flessen, een contract getekend hebben met milieu-instituut Nimos voor een jaar. Ze hebben LVV tijd gevraagd om andere modellen uit te werken voor de voortzetting en eventuele uitbreiding van het project. Als eerste district staat Saramacca op de lijst.

De flessen die in Nickerie zijn verzameld, moeten nog worden getransporteerd naar Paramaribo. Van daaruit gaan ze naar het buitenland, voor recycling.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina