Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Zelfdoding

COMMENTAAR: Zelfdoding

12/09/2019 12:00

COMMENTAAR: Zelfdoding

 

GEMIDDELD PROBEERT IEDERE drie dagen een Surinamer zichzelf van het leven te beroven. De redenen om tot deze drastische daad over te gaan, zijn verschillend: een ongelukkige liefde, financiële uitzichtloosheid of psychische problemen. Iedereen die een zelfmoord van dichtbij heeft meegemaakt, weet hoe groot de impact voor de omgeving is. Een enkele keer neemt betrokkene de moeite om een afscheidsbrief te schrijven die wat opheldering geeft. Maar in de meeste gevallen blijven nabestaanden zitten met heel veel onbeantwoorde vragen.

Waarom? Hadden we dit kunnen voorkomen? Waarom heeft hij of zij niet over zijn/haar problemen willen praten? En bovenal: waarom zagen we dit niet aankomen en hebben we het niet kunnen voorkomen? Vragen waar waarschijnlijk nooit meer een antwoord op zal komen.

We hebben als we horen van een zelfmoordgeval de neiging om te roepen 'wat erg' en 'wat vreselijk voor de familie', om vervolgens over te gaan tot de orde van de dag. Want wat kunnen wij er aan doen? Inderdaad, als het eenmaal is gebeurd, valt er weinig meer te doen. Maar we kunnen met elkaar wel zoveel mogelijk trachten te voorkomen dát het gebeurt.

Asha Mungra, voorzitter van de Unie van Surinaamse Vrouwen, stoort zich er daarom aan dat in Suriname nauwelijks meer aandacht wordt besteed aan preventie van suïcide. En de mogelijke signalen van mensen die met zelmoordgedachten rondlopen daardoor niet adequaat worden opgepikt.

Vooral vanuit de overheid lijkt men de ernst van de situatie niet in te zien, getuige de noodgedwongen sluiting vorig jaar van het Mind Console Centre van stichting Swarnapath, het centrum dat zich bezighield met preventie van zelfdoding. De deuren moesten dicht nadat er geen subsidie meer werd ontvangen. Vreemd genoeg trok vanuit de politiek niemand aan de bel om te waarschuwen dat daardoor mensen met zelfmoordgedachten vrijwel nergens meer terecht kunnen.

Op 7 oktober houdt het Psychiatrisch Centrum Suriname in samenspraak met de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie een congres over zelfmoord preventie, in de hoop tot een nationale aanpak te komen. Het is te hopen dat leden van de regering en verantwoordelijke overheidsinstantie daar nu ook het belang van inzien en aanwezig zullen zijn.

Want wil je zelfdoding voorkomen, dan is samenwerking een absolute noodzaak. Hiermee zullen heel wat levens kunnen worden gered en voorkomen kan worden dat wanhopige mensen tot een wanhoopsdaad overgaan, waardoor anderen niet met veel leed en onbeantwoorde vragen blijven zitten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina