Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Plannen uitbaggeren Saramaccakanaal on hold

Plannen uitbaggeren Saramaccakanaal on hold

13/09/2019 05:21 - Merredith Bruce

Het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C).

Het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C). Foto: Gov.sr  

PARAMARIBO - De plannen van de regering voor het uitbaggeren van het Saramaccakanaal zijn voorlopig aangehouden. Clifton Amoida, waarnemend onderdirecteur Transport van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) zegt op vragen van de krant dat nu het uitbaggeren van de Surinamerivier prioriteit heeft.

Amoida: "We zijn druk bezig met het treffen van voorbereidingen voor de Surinamerivier, omdat dit wel wat grotere prioriteit heeft. De plannen om het Saramaccakanaal uit te baggeren staan nog overeind, maar zijn nu even op de achtergrond." Er zijn al jaren plannen om het Saramaccakanaal en de Surinamerivier uit te baggeren.

President Desi Bouterse zei in zijn nieuwjaarsboodschap dat de regering dit jaar "met de meeste spoed" zal beginnen met het baggeren van de Surinamerivier. Het staatshoofd merkte op dat dit de economie ten goede zal komen, omdat schepen die de haven al geruime tijd niet meer konden bereiken, weer kunnen worden binnengeloodst. Een van de directe voordelen daarvan, zei de president, is dat de tarieven voor het zeetransport van goederen omlaag gaan waardoor de consument minder hoeft neer te tellen.

Het uitbaggeren van het Saramaccakanaal heeft volgens het staatshoofd vooral voordelen op infrastructureel en sociaal-maatschappelijk vlak. Zo wordt het probleem van wateroverlast in Paramaribo en Wanica teruggedrongen. Amoida wil zich niet wagen aan het noemen van een periode waarin begonnen zal worden met de werkzaamheden in het Saramaccakanaal. "Ik heb de planning niet in handen."

Het hoofd Planning zegt dat het technische deel van de plannen voor de Surinamerivier al achter de rug is. "Nu wachten we op de afronding van het financieel gedeelte. Daarna moet het werk aan een aannemer gegund worden." Het ministerie van OWT&C heeft in zijn conceptbegroting voor 2020 SRD 500.000 opgenomen voor het baggeren van het Saramaccakanaal tot en met Uitkijk. Ook de schutsluizen worden aangepakt.

"De doelstelling van het project is om de waterafvoer van Paramaribo en Groot-Paramaribo en de binnendoorvaart van het Saramaccakanaal te verbeteren", valt in de begroting te lezen. Voor het baggeren van de Surinamerivier heeft het ministerie SRD 150.400.000 begroot. De regering is eerder dit jaar een lening van 35 miljoen US dollar aangegaan met de Wereldbank voor de rehabilitatie van het Saramaccakanaal.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina