Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Microniveau

COMMENTAAR: Microniveau

14/09/2019 12:00

COMMENTAAR: Microniveau

 

ONZE ECONOMIE IS een US-dollar-economie en alle pseudo-pogingen van de autoriteiten ten spijt, de koers voor de dollar blijft stijgen. Was het zo dat ze langzaam steeg in de afgelopen maanden, de stijging lijkt nu een ware vaart te nemen met op sommige plekken noteringen even hoog als de koers voor de euro.

Het gaat al heel lang niet goed in onze financiële wereld. In mei van dit jaar - overigens niet de eerste keer - beloofde de president nog dat de koers voor de US dollar zou dalen. Volgens hem zou de Centrale Bank komen met een pakket aan maatregelen en zou de koers worden gestabiliseerd op ongeveer SRD 7,75 voor een US dollar.

Dat de koers nu al bijna SRD 1 hoger ligt dan de notering die Bouterse wenselijk acht, illustreert ook het falen van deze regering. Te bedenken dat de koers in 2010 vóór Bouterse-l rond de SRD 3,50 was voor een US-dollar en burgers een gebalanceerd leven hadden.

Omdat de normale burger vaak geen klankbord kan vinden en de grote financiële instanties des te meer, zijn analytici vaak geneigd te kijken naar macro-effecten van de hoge koersen. Schaarste laat zich al enige tijd gevoelen wanneer burgers van hun valutarekening US-dollars willen opnemen. Banken wringen zich in allerlei bochten om dat te ontmoedigen en gaan heel ver in de faciliëring van het giraal betalingsverkeer.

Toch is het meer dan belangrijk om te beseffen dat dit soort koersstijgingen vooral in de portemonnee van de gewone man te voelen zijn. De handelaar kan volgens eigen redenering niet plannen wat de koers zal zijn wanneer hij weer moet inkopen. Wat hij dan doet is alvast de prijzen verhogen om het eigen hachje te redden en omdat we van controle geen kaas hebben gegeten in dit land, is de verhoging vaak meer dan echt nodig is.

Omdat de burger het goed nodig heeft betaalt hij gelijk en is de directe verliezer. Ook de maandelijkse huishuur slokt enorm veel geld op uit de al magere beurzen. Het hoeft niet eens zo te zijn dat de huisbaas de euro's of dollars echt wil. De tegenwaarde betalen is even zwaar; het is hetzelfde bedrag.

Dat de koers nu juist stijgt, terwijl ouders de buikriem al moesten aanspannen vanwege de aankoop van schoolspullen, betekent een kleine nachtmerrie. Dure schoolspullen betekenen een hoge investering in de toekomst van het kind. Een toekomst die door het uitblijven van daadkracht op het koersenfront van deze regering steeds onbetaalbaarder wordt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina