Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • US dollars nu rechtstreeks van 'fabriek'

Suriname haalt US dollars nu rechtstreeks van 'fabriek'

14/09/2019 06:03 - Ivan Cairo

Suriname haalt US dollars nu rechtstreeks van 'fabriek'

Foto: welforex.com  

PARAMARIBO - Na maanden van intensieve voorbereiding heeft de Centrale Bank van Suriname (CBvS) een 'banknote trading agreement' getekend met de Federal Reserve Bank (Fed), de Amerikaanse evenknie, om daar rechtstreeks US dollars te betrekken. De eerste tranche is vrijdag ingevlogen. Hoeveel geld is aangeleverd wenst George Soehawan, coördinator Strategic Investment Department bij de Centrale Bank, niet prijs te geven aan de redactie van de Ware Tijd. Ook governor Robert van Trikt doet over de omvang van de zending geen mededelingen.

Beide functionarissen noemen de overeenkomst met de Amerikaanse centrale bank een "historische ontwikkeling", vooral omdat de CBvS erin geslaagd is om dit in een periode van ruim vijf maanden te realiseren. "Er zijn 72 landen die al jarenlang bezig zijn met de Fed om een dergelijke overeenkomst te tekenen en ons lukt dat in vijf maanden", zegt Soehawan. Dit geeft volgens governor Van Trikt aan dat voldaan wordt aan de "zeer strenge eisen en voorwaarden" van de Fed. De gang naar de Fed is een direct gevolg van de aanhouding van een geldzending april vorig jaar in Nederland door de Nederlandse autoriteiten.

Dit maakte dat er geen US dollars meer geïmporteerd konden worden, er een grote schaarste aan cash US dollars ontstond gevolgd doer wisselkoersstijgingen. De voorbije jaren haalden Surinaamse banken hun Amerikaanse dollars bij onder andere de Bank of China, Commerce Bank en HSBC. "Deze lijn hebben we nooit eerder gehad. We have made history. Nu doen we rechtstreeks zaken met de Fed, de bakker, de fabriek van Amerikaanse dollars", zegt een uitgelaten governor Van Trikt. Met de aanvoer van Amerikaanse dollars is de schaarste nu zo goed als opgeheven.

De governor zegt desgevraagd, dat door de samenwerking met de Fed, de druk op de deviezenreserve van de Centrale Bank komt weg te vallen. Commerciële banken en goudexporteurs die behoefte hebben aan cash US dollars kunnen nu gewoon een aanvraag droppen bij de centrale bank en ze worden voorzien. "Als de banken contant US dollars nodig hebben, storten ze dat giraal op de Fed-rekening en ze krijgen cash." De cambio's zullen niet bevoorraad worden, aldus Van Trikt.

In een persbericht zaterdagochtend maakte de bank bekend dat een eerste zending US dollars is ontvangen van de Federal Reserve Bank. "Dit is een primeur voor Suriname, omdat dit de eerste maal is dat de CBvS rechtstreeks door de Fed van cash US-dollars wordt voorzien. Suriname behoort hiermee tot een zeer selecte groep van landen die voldoen aan de stringente voorwaarden die de Fed stelt voor het verzorgen van valutadiensten. Aan de geldzending zijn maanden van intensieve voorbereiding vooraf gegaan uitmondend in een bezoek van een topdelegatie van de CBvS aan de Federal Reserve Bank of New York", aldus de Centrale Bank.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina