Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Santokhi zet vraagtekens bij Migrantendag

Santokhi plaatst vraagtekens bij ‘plotse’ introductie Migrantendag

15/09/2019 00:00 - Merredith Bruce

VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi.

VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi vraagt zich af wat de bedoeling is geweest van de regering om op stel en sprong een ‘Dag van migranten’ te introduceren. Of dit een bewuste zet is geweest om de partij in de wielen te rijden, laat hij in het midden.

De VHP heeft namelijk de intentie uitgesproken om 21 september tot een nationale dag van verbroedering te laten uitroepen door de regering. "Ik hoop niet dat omdat men wist dat 21 september zou komen, men snel iets in elkaar heeft gezet", zei de partijvoorzitter vrijdag tijdens een persbijeenkomst. 

In partijcentrum De Olifant deed hij mededelingen over de verbroederingsconferentie die de partij op 21 september organiseert. Het thema is 'Verbroederingspolitiek: kansen en bedreigingen voor Suriname'. Het evenement moet een jaarlijks terugkerend karakter hebben met elk jaar een ander thema.

Henk Herrenberg, voorzitter van de Nationale Commissie Herdenking Jubileumjaren, had tijdens een informatiebijeenkomst over de betekenis van de migrantendag uitgelegd dat deze dag bedoeld is voor iedereen die in Suriname woont, dus ook voor Guyanezen, Venezolanen, Brazilianen en andere groepen die zich hier hebben gevestigd.

Santokhi: "Ik voel me geen migrant hier. We zijn allemaal Surinamers, dus ik begrijp de bedoeling van die dag niet. Is het de bedoeling om de 'nieuwe' Surinamers specifiek te verwelkomen in Suriname als migratieland en dat ze zoveel mogelijk geïntegreerd worden met Surinamers?"

Hij vervolgt: "En dat is de bedoeling van deze verbroedering: ondersteun de goede dingen. No go frustreer bun bun sani, ga niet dwarsliggen als er goede dingen komen, van ongeacht welke politieke partij. Laten we kijken wat goed is voor Suriname."

De redactie heeft tevergeefs geprobeerd om Herrenberg telefonisch te bereiken voor een reactie op de opmerkingen van Santokhi. Op de infobijeenkomst over de migrantendag die op 1 september is gevierd op het Onafhankelijkheidsplein, kwam naar voren dat het initiatief hiervoor is voortgesproten uit een opmerking van president Desi Bouterse dat herdenkingen die over het hele jaar zijn verspreid, gecentraliseerd moeten worden.

Herrenberg benadrukte dat het de bedoeling is om verschillende groepen dichterbij elkaar te brengen en daarmee te komen tot nationale eenheid en natievorming. De bedoeling is om migrantendag op elke eerste zondag in september te houden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina