Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • VHP wil bestendiging verbroederingsgedachte

VHP wil verbroederingsgedachte door nationale betrokkenheid bestendigen

15/09/2019 22:41 - Merredith Bruce

VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi geflankeerd door bestuursleden van de partij tijdens een persbijeenkomst in verband met de aanstaande verbroederingsconferentie.

VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi geflankeerd door bestuursleden van de partij tijdens een persbijeenkomst in verband met de aanstaande verbroederingsconferentie. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Om de verbroederingspolitiek van haar grondlegger Jagernath Lachmon te verduurzamen, wil de VHP brede bewustwording hierover op gang brengen. De aanzet daartoe is het organiseren van een nationale conferentie in het Lalla Rookhgebouw op 21 september, de geboortedag van Lachmon.

De conferentie, waaraan behalve politieke partijen ook sociaal-maatschappelijke organisaties, religieuze en andere groepen zullen deelnemen, is bedoeld om gezamenlijk na te denken en te discussiëren over de betekenis van verbroederingspolitiek, hoe nu daarmee wordt omgegaan en wat de toekomst ervan is.

De VHP wil zelf graag dat 21 september door de regering wordt uitgeroepen tot een nationale bezinningsdag. "We willen dat deze dag gememoreerd wordt als een dag van nationale verbroedering, nationale verbondenheid en natieversterking", stelt Santokhi.

Het is de bedoeling om op de conferentie besluiten te nemen. De partij wil die in de vorm van een resolutie aan de regering voorleggen met het verzoek om 21 september uit te roepen tot een nationale dag van verbroedering. Santokhi: "Het hoeft geen vrije dag te zijn, dat willen we ook niet, maar het moet wel een dag zijn van nationale bezinning."

Tijdens de conferentie zullen de huidige voorzitters van de NPS en VHP ook een toespraak houden. Santokhi: "Lachmon heeft heel vroeg ingezien dat je als politieke organisatie bestaande uit één etnische groepering het land niet kunt besturen. Je móét die grote groepen betrekken om rust en tevredenheid te hebben en polarisatie te voorkomen." Hij benadrukt dat de verbroederingspolitiek een "nalatenschap" is van de VHP-oprichter.

Als huidige leider van de partij wil Santokhi verder inhoud geven aan dit politieke gedachtegoed, wat volgens hem al vanaf 2011 bij zijn aantreden als voorzitter is begonnen. Een van de manieren die de partij hanteert om hieraan verder inhoud te geven, is door zich landelijk te positioneren en zichtbaar te maken. De VHP moet volgens Santokhi tot een grote nationale partij uitgroeien. Hij zegt dat de transformatie van de partij niet zal stoppen in mei 2020, maar dat ook daarna verder inhoud hieraan zal worden gegeven.

De bewustwording van verbroedering is volgens de partijleider geen doel, maar een middel om verdere ontwikkeling op gang te brengen en te komen tot consensuspolitiek. De partij beseft dat het een grote uitdaging zal zijn om de bewustwording over verbroedering op gang te brengen. "De tijd waarbij etniciteit gebruikt werd als politiek instrument om stemmen te winnen, is voorbij." Hij constateert echter dat het juist de politieke leiders zijn die misbruik maken van etnische sentimenten om groepen uit elkaar te houden voor politiek gewin.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina