Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Cashzending US dollars geen valuta-interventie’

‘Cashzending Federal Reserve geen valuta-interventie’

16/09/2019 09:56 - Ivan Cairo

‘Cashzending Federal Reserve geen valuta-interventie’

 

PARAMARIBO - De import van contante US dollars uit de VS afgelopen vrijdag is geen valuta-interventie zoals die de afgelopen decennia op gezette tijden werd gepleegd door de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Dit stellen zowel CBvS-governor Robert van Trikt als Eblein Frangie, voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging (SBV).

Na maanden van intensieve voorbereiding heeft de Centrale Bank een banknote trading agreement getekend met de Federal Reserve Bank New York (Fed), de centrale bank van de Amerika, om daar rechtstreeks US dollars te betrekken. De eerste tranche is vrijdag ingevlogen.

"Het is geen interventie. Je krijgt contant door giraal te storten op onze rekening en wij voorzien middels de directe lijn met de Fed", zegt Van Trikt tegen de Ware Tijd nadat op sociale media werd gesuggereerd dat de moederbank middels de kasreserve van de commerciële banken intervenieert om de schaarste aan US dollars op te heffen.

Zowel Van Trikt en Frangie stellen dat het beschikbaar stellen van contante US dollars via de Fed niks te maken heeft met de kasreserve. Ook vanuit de Vereniging van Economisten in Suriname (Ves) wordt commentaar gegeven op de opmerkingen die circuleren op sociale media; de organisatie noemt de maatregel van de Centrale Bank een "historische stap".

In bancaire kringen wordt gesteld dat anonieme personen die geen kennis hebben van kasreserve en cashzendingen verwarring proberen te stichten via sociale media. De bankiersvereniging is zeer ingenomen met de import van US dollars vanuit de VS.

"Wij zijn erg content dat de CBvS haar verantwoordelijkheid uit hoofde van haar mandaat uitgevoerd heeft in de afgelopen periode om het betalingsverkeer te garanderen. Wij hebben als bankiersvereniging nauw samengewerkt om zowel het nationaal als internationaal betalingsverkeer voor het publiek - ondanks de stopzetting van de geldzendingen - zonder enige stagnatie te kunnen garanderen. Hetgeen bijzonder is voor een kleine open economie waarin cash helaas nog steeds domineert", zegt SBV-voorzitter Frangie.

"Met deze stap van de Centrale Bank waarbij niet een internationale commerciële bank maar de Fed New York de contante middelen ter beschikking stelt, zijn wij ervan overtuigd dat de spanningen die er waren met name in de contante opnames van US dollars, voor het publiek nu tot het verleden zullen behoren", voegt hij eraan toe.

Hoeveel geld is aangeleverd wenst George Soehawan, coördinator Strategic Investment Department bij de Centrale Bank niet prijs te geven aan de redactie van de Ware Tijd. Governor Van Trikt doet evenmin uitspraken over de omvang van de zending.

Beide functionarissen noemen de overeenkomst met de Amerikaanse centrale bank een "historische ontwikkeling", vooral omdat de CBvS erin geslaagd is om dit in een periode van ruim vijf maanden te realiseren. De gang naar de Fed is een direct gevolg van de aanhouding van een geldzending april vorig jaar in Nederland door de Nederlandse autoriteiten.

Dit maakte dat er geen US dollars meer geïmporteerd konden worden, er een grote schaarste aan contante US dollars ontstond, gevolgd door wisselkoersstijgingen. De voorbije jaren haalden Surinaamse banken hun Amerikaanse dollars bij onder andere de Bank of China, Commerce Bank en HSBC.

"Deze lijn hebben we nooit eerder gehad. We have made history. Nu doen we rechtstreeks zaken met de Fed, de bakker, de fabriek van Amerikaanse dollars", zegt een uitgelaten governor Van Trikt. Met de aanvoer van Amerikaanse dollars is de schaarste nu zo goed als opgeheven.

De governor zegt desgevraagd, dat door de samenwerking met de Fed, de druk op de deviezenreserve van de Centrale Bank komt weg te vallen. De cambio's zullen niet bevoorraad worden, aldus Van Trikt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina