Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Geringe bewustwording klimaatverandering

Informatiedag legt geringe bewustwording klimaatverandering bloot

16/09/2019 08:02 - Merredith Bruce

Informatie in de binnenstad over klimaatsverandering.

Informatie in de binnenstad over klimaatsverandering. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Hoe merkbaar de effecten van klimaatsverandering ook mogen zijn, niet iedereen staat daarbij stil of trekt zich er iets van aan. Dat bleek zaterdag tijdens een informatiedag over dit onderwerp door enkele jongeren in de binnenstad.

De activiteit is voortgekomen uit een samenwerking tussen verschillende organisaties die zich bezighouden met milieugerelateerde vraagstukken en anderen bewust willen maken van de gevolgen van klimaatverandering. 

Nuravni Sallons en Sanisha Autar van de Youth Climate Change Activists hebben postgevat naast Dresscode, om voorbijgangers te interesseren in een gesprekje. Hun twee collega's gingen verder de binnenstad in.

Marlon luistert aandachtig wanneer Sallons hem benadert voor een babbeltje. "Wat ik heb gehoord, is wat ik al weet", zegt hij daarna tegen de krant. "Ik weet wel wat klimaatsverandering inhoudt, maar ik lig er niet wakker van. Het komt wel goed, denk ik", reageert hij met een grijns om daarna zijn weg te vervolgen.

Madelaine Boodie (54) staat daarentegen wel stil bij dit onderwerp. Ze wijst op handelingen die kunnen leiden tot verstoring van het klimaat, zoals slecht afvalbeheer. "Het doet me niet goed wanneer ik ergens ga en afval om me heen zie."

Boodie vertelt dat ze direct hiermee geconfronteerd raakt, wanneer ze langs de Afobakaweg rijdt om haar kostgrond te bezoeken. "Mevrouw, als u ziet wat de mensen daar allemaal dumpen. Ze zijn zich niet bewust van wat ze doen", zegt ze met een diepe zucht.

Dat niet iedereen even geïnteresseerd is in dit thema, is volgens Sallons juist reden genoeg om activiteiten te ontplooien voor de bewustwording. Als onderdeel van de bewustwordingsdag, zaterdag, zijn er met vragenlijsten data verzameld. Zo kunnen de klimaatactivisten nagaan hoeveel men weet over klimaatsverandering en hoe men daarmee omgaat.

Er zijn in totaal 53 lijsten ingevuld. "Die informatie gaan we gebruiken om projecten uit te voeren", zegt Sallons. Er zijn ook folders uitgedeeld met weetjes over klimaatsverandering en tips over hoe die te beperken. De informatiedag had als thema 'Unu no abi furu ten. Meki wi ala bondru en feti klimaatverandering'.

Sallons vertelt dat de activiteit een voorloper is op de VN-klimaattop voor jongeren die op 21 september wordt gehouden. Zij participeert samen met andere jongeren uit het Caribisch Gebied in dit evenement. Op deze jaarlijkse topontmoeting komen jonge leiders uit de hele wereld bijeen om oplossingen voor de klimaatsverandering te presenteren en met wereldleiders in gesprek te gaan hierover.

Sallons: "De informatie die ik daar zal vergaren, neem ik mee bij projecten die we hier zullen uitvoeren." De activiteit van zaterdag is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de stichting Aurae Opus, de Youth Climate Change Activists (YCCA), Suriname America Alumni Association, de VN-ontwikkelingsorganisatie UNDP en andere organisaties.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina