Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Weer grote olievondsten in Guyana

Tullow en ExxonMobil doen opnieuw grote olievondst in Guyana

16/09/2019 11:41 - Ivan Cairo

Tullow en ExxonMobil doen opnieuw grote olievondst in Guyana

 

PARAMARIBO - Tullow Oil en ExxonMobil hebben opnieuw grote aardolievondsten gedaan voor de kust gedaan. De dubbelslag werd maandag door de twee maatschappijen bekendgemaakt. Tullow Oil heeft bij haar exploratieput Joe-1 in de Orinduik-concessie een commerciële aardolievondst gedaan en ExxonMobil schoot raak bij Tripletail-1 in het Stabroek-blok. Voor Tullow is dit de tweede grote ontdekking in Guyana en voor ExxonMobil de veertiende. Met de jongste ontdekking komt het totaal van geschatte aardolie voor ExxonMobil op meer dan 6 miljard vaten.

Joe-1 is de tweede grote olievondst van Tullow Oil in Guyana. Vorige maand werd gerapporteerd dat bij de Jethro-1 boorput ook een groot oliereservoir is ontdekt. Bij Joe-1 boorde de Stena Forth-boorschip tot een diepte van iets meer dan twee kilometer in waterdiepte van ongeveer 780 meter. Evaluatie van de verzamelde monsters en data bevestigt dat een oliekolom van minstens 14 meter is aangetroffen in hoogwaardige een oliehoudende zandsteenreservoirs, meldt Tullow Oil. Joe-1 is de eerste olievondst die wordt gedaan in een bodem die gevormd is in het Boven-Tertiair tijdperk.

Hierdoor is de kans groot dat er nog meer aardolie voorkomt in het westen van het Orinduik-blok, waar een aanzienlijk aantal potentiele reservoirs uit het Tertiair en Krijt-tijdperk zijn geïdentificeerd. Bij Tripletail-1 werd een aardoliekolom van ongeveer 33 meter gevonden op een diepte van 2 kilometer. "Deze ontdekking helpt ons aan meer informatie over het Turbot-gebied", aldus Mike Cousins, senior vice-president Exploration & New Ventures bij ExxonMobil. De maatschappij boorde deze put ongeveer 5 kilometer ten noordwesten van Longtail waar ook een groot reservoir was opgespoord. Zodra de operaties bij Tripletail-1 zijn afgerond wordt de Uaru-1 exploratieput aangelegd, 10 kilometer ten oosten van het zeer lucratieve Liza-veld.

"Ik ben heel blij dat we back-to-back ontdekkingen hebben gedaan in Guyana en met succes een nieuw, ondiep gebied hebben uit het Boven-Tertiair tijdperk van het Guyana-bekken hebben opengelegd. De ontdekking van Joe-1 en de omringende vooruitzichten vormen een ander gebied met een aanzienlijk potentieel in het Orinduik-blok en we kijken reikhalzend uit naar de volgende fase van het programma, terwijl we doorgaan met het ontsluiten van het potentieel van multi-miljarden vaten van dit gebied", zegt Angus McCoss, directeur Exploraties van Tullow Oil.

Tullow en haar partners zullen de verzamelde data van de twee succesvolle boorputten verder analyseren en afhankelijk van het resultaat bij de Carapa-boorput die nu zal worden aangelegd zullen de vervolgstappen in het voorgenomen exploratieprogramma worden bepaald. Carapa die ligt in het Kanuku-blok wordt later deze maand geboord door het boorplatform Rowan EXL-II. Het resultaat van deze boring wordt in het laatste kwartaal dit jaar verwacht.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen