Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘We moeten nog even doorbijten met het stof’

‘We moeten nog even doorbijten met het stof’

16/09/2019 06:04 - Gilliamo Orban

Maandag wordt gestart met het asfalteren van de weg die door drie dorpen loopt.

Maandag wordt gestart met het asfalteren van de weg die door drie dorpen loopt. Foto: Gilliamo Orban  

APOERA - De acht kilometer lange weg die door Apoera, Section en Washabo loopt, wordt eindelijk geasfalteerd. Maandag begint wegenbouwbedrijf Baitali met het aanbrengen van de eerste laag, in het bijzijn van president Desi Bouterse en minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C).

"Dit is echt een mijlpaal voor de dorpen. Want we kunnen niet meer met het stof dat naar de huizen toe waait wanneer auto's voorbijrijden. Mijn bed en alle andere spullen in het huis worden stoffig", schetst een bewoner van Apoera, James Alpin, de situatie die de mensen vooral in de droge tijd moeten doorstaan.

Hij herinnert zich dat er ettelijke keren is beloofd dat de weg geasfalteerd zou worden. De bewoners hebben altijd reikhalzend naar dat moment uitgekeken. Echter kwam daar tot nu niet veel van terecht.

In de regentijd, wanneer normaliter de weg in een modderpoel verandert, werden grote gaten in de weg opgevuld met grind. "Maar dit was tijdelijk en daarna was de weg weer slecht", zegt Alpin. Ook zijn dorpsgenoot Kenneth Smith is verheugd dat de laterietweg straks een gladde asfaltlaag heeft.

Hij waarschuwt de gemeenschap tegen automobilisten die met hoge snelheid rijden. "De weg is nog niet geasfalteerd en er wordt hard gereden, laat staan wanneer dat is gebeurd. Er moeten drempels geplaatst worden anders zullen ongelukken plaatsvinden en dat is niet de bedoeling", benadrukt Smith.

Basya Edgar Herman van Apoera vindt het belangrijk dat er drempels komen. Ook hij is blij dat de mensen straks minder last zullen ondervinden van het stof. "Nu is het even doorbijten met het stof dat onze huizen jarenlang heeft vervuild", zegt Herman. Wanneer de weg geasfalteerd is, hoeven schoolkinderen in de regentijd niet langer door de modder te ploeteren. "Het was triest om te zien en het maakt ons nu echt blij wanneer we zien dat de weg wordt aangepakt."

Bushouder Alex Nooter die schoolkinderen vervoert, kon soms zijn bussen niet inzetten vanwege de slechte weg tijdens de regentijd. "Niemand is zo blij als ik. Dit is een heel goede zaak voor het gebied", zegt hij. Nooter wijst erop dat de bussen veel slijtage hebben opgelopen door de toen deplorabele weg.

De projectcoördinator van Baitali in Apoera zegt tegen de krant dat het gaat om een ongeveer acht kilometer lange weg, waarvan een groot deel vijf meter breed zal zijn. De rest, ongeveer een kilometer, zal een breedte hebben van ruim drie meter.

"Wij hebben daar niet veel ruimte vanwege de huizen die dicht bij de weg staan", zegt de coördinator. De twee houten bruggen op de weg worden gerenoveerd. Volgens planning gaat het project twaalf maanden duren. Baitali startte drie maanden geleden met werkzaamheden; de weg is nu voorzien van een grindlaag.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina