Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • President wil evacuatie dorpjes verre zuiden

Bouterse wil leefgemeenschappen verre zuiden evacueren

18/09/2019 15:37 - Gilliamo Orban

President Bouterse wil de gemeenschappen Kastanje en Koesjere evacueren.

President Bouterse wil de gemeenschappen Kastanje en Koesjere evacueren. Foto: dWT Archief  

APOERA - President Desi Bouterse wil twee inheemse leefgemeenschappen nabij de grens met Brazilië evacueren. De mensen daar hebben geen goed drinkwater en ontberen elektriciteit. Bovendien blijken goede gezondheidzorg en onderwijs er luxe te zijn, omdat er zich geen polikliniek en school bevinden.

"De kinderen dragen een kleine broek en trui die ooit eens wit was", zei Bouterse onlangs bij het startsein van de asfaltering van de weg door Apoera, Section en Washabo. Tegen de Ware Tijd zegt de president dat het gaat om de gemeenschappen Kastanje en Koesjere.

"In Kastanje gaat het om vijftien mensen en te Koesjere betreft het ongeveer driehonderd bewoners. We willen iedereen naar een plek brengen waar zich de nodige faciliteiten bevinden, het heeft geen zin om her en der scholen te bouwen. Dit wordt een hele grote operatie", zegt Bouterse.

De bedoeling is om de mensen naar het dorp Sipaliwini te brengen, dat ook in het zuiden van het land ligt. Er zullen volgens de president nog gesprekken gevoerd worden met de mensen voordat zij worden geëvacueerd. "Ik vind het asfalteren van de acht kilometer lange weg heel belangrijk, maar wat de mensen die ook Surinamers zijn, daar meemaken is verschrikkelijk. Dus wanneer jullie me uitschelden, weten jullie niet waarmee ik te maken krijg", zei de president.

Hij wees de mensen in Kabalebo erop dat zij beschikken over goed drinkwater, stroom, televisie en telefoonbereik - voorzieningen die de gemeenschappen van Kastanje en Koesjere moeten ontberen. "Jullie (in Apoera, ... red.) wonen hier in een 'metropool', maar de mensen hebben niets, behalve een huis en een kreek", zei het staatshoofd.

Op verzoek van de kapitein van een van de leefgemeenschappen heeft Bouterse onlangs een bezoek gebracht aan de mensen. Vanuit Kwamalasamutu waar hij vertoefde, is de president per helikopter naar het gebied gereisd. Er wordt nu nagegaan hoe de mensen geëvacueerd kunnen worden.

"Voor het kleine aantal mensen dat daar woont kunnen we geen polikliniek bouwen en meneer Marlon (Marlon Oosterling, directeur van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij,... red.) vragen om een watersysteem op te zetten. We zijn daarom nu bezig met een evacuatieplan om de mensen van daar weg te halen. Ze kunnen anders niet deelnemen aan de ontwikkeling van Suriname", aldus Bouterse.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen