Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ICT-week belooft digitale transformatie voor Caricom

ICT-week belooft digitale transformatie voor Caricom

18/09/2019 18:08 - Amanda Palis

ICT-week belooft digitale transformatie voor Caricom

 

PARAMARIBO - Met als thema ‘Digital Transformation - Do it’ is dinsdag de toon gezet voor de ICT-week Suriname. “Met de digitale ontwikkelingen die gemeenschappen wereldwijd meemaken, is het zeker van belang dat de overheid meegaat met deze ontwikkeling”, zegt minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme, die president Desi Bouterse vertegenwoordigde bij de officiële opening in het Waaggebouw.

"We moeten als overheid een integrale aanpak doorvoeren als het gaat om beleidsvormen binnen de ICT", zegt Tsang. Hij voorspelt dat dit veel mogelijkheden met zich zal meebrengen. Deze digitale transformatie is niet alleen belangrijk voor ons land, maar moet Caricom-landen samenbrengen om een gemeenschappelijk doel na te streven, vindt zijn collega Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communicatie. Zijn ministerie organiseert de ICT-week in samenwerking met de Telecommunicatie Autoriteit Suriname.

"Naast het vergroten van de mogelijkheden die ICT biedt voor overheidsorganen, biedt het ook kansen voor bedrijven, ondernemers en andere individuen die via ICT met elkaar verbonden zijn", zegt Chotkan. Volgens Tsang staat digitale transformatie centraal binnen het overheidsbeleid. Hij ziet dat duidelijk aan digitale projecten die door de overheid zijn of worden uitgevoerd.

Het vergroten van de Telesur-bandbreedte, het digitale Safe City' Project dat de veiligheid van burgers moet waarborgen en de introductie van e-visa zijn enkele projecten die zijn gerealiseerd. De bewindsman zegt dat Telesur binnen drie jaar heeft gezorgd dat ongeveer 90 procent van onze samenleving - ook in het verre binnenland - mobiel bereikbaar is.

Tsang wees ook op de belangrijke rol die ICT kan spelen in de economische ontwikkeling van Suriname. "Wanneer landen samenwerken op dit gebied en samen ICT-projecten uitvoeren, kunnen onderling handelsmogelijkheden worden bevorderd", zegt Tsang die hiermee doelt op de elektronische 'single window' die zijn ministerie aan het invoeren is.

Hiermee zou handel tussen de Caricom-landen enerzijds en Suriname anderzijds, gemakkelijker gefacilieerd kunnen worden en dit biedt volgens hem niet alleen mogelijkheden, maar geeft ook een transparant beeld van handel drijven. De ICT-week wordt jaarlijks in een ander lidland georganiseerd door de Caribische Telecommunicatie Unie (CTU) met het doel de ICT-ontwikkelingen binnen de Caricom te belichten. Suriname dat sinds 2007 lid is van de CTU, heeft steeds een actieve rol gespeeld en treedt voor de tweede keer op als gastland.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina