Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Viering met bijsmaak

COMMENTAAR: Viering met bijsmaak

19/09/2019 12:00

COMMENTAAR: Viering met bijsmaak

 

VANDAAG WORDT SAAMAKA Daka gevierd. Op deze dag in 1762 werd het vredesverdrag getekend tussen de koloniale overheid en de marrons van Boven-Suriname en Boven-Saramacca. Het is de Saramaccaners van harte gegund om daar bij stil te staan en te weten dat ook de regering daar het belang van inziet. Maar de wijze waarop de herdenking tot stand is gekomen en hoe die wordt gevierd, is op zijn zachtst gezegd vreemd.

De Commissie Saamaka Daka 19 september maakte pas twee weken geleden kenbaar aan de regering dat ze graag wil dat deze dag een eenmalige nationale vrije dag zou zijn. Uiteindelijk besloot de regering geen vrije dag toe te kennen. Terecht, want in Suriname hebben we al een overvloed aan nationale feestdagen. Ondernemingen zijn in het verleden te vaak geconfronteerd met 'last-minute'-feestdagen die de bedrijfsvoering op zijn kop zetten.

Maar de regering wilde de indieners van het verzoek niet helemaal tegen het hoofd stoten en kwam ze een beetje tegemoet: ambtenaren van Saamaka-afkomst krijgen vandaag bijzonder verlof. Allereerst is de vraag voor wie dit geldt. Moet je 100 procent Saramaccaans bloed hebben, of is de helft of een kwart ook goed?

Los daarvan kun je je afvragen wat de regering ertoe heeft aangezet een precedent te scheppen. De kans bestaat nu dat onder meer de Aucaners, Aluku, Kwinti en de verschillende inheemse stammen ook bijzonder verlof of zelfs een nationale vrije dag willen voor de herdenking van een voor hun speciaal moment in de geschiedenis.

En wat met al die Saramaccaners die geen ambtenaar zijn en bij een commercieel bedrijf werken? Het lijkt op een slecht doordachte beslissing die velen heeft overrompeld. Zelfs voor de aan de regering verbonden Nationale Commissie Jubileumjaren 2018 was het schijnbaar een verrassing. Die zou vandaag in het perscentrum van het Kabinet van de President een persconferentie geven in verband met de afgesloten vieringen van 145 jaar Hindostaanse immigratie, 155 jaar Ketikoti, 165 jaar Chinese immigratie en de eerste herdenking van de Dag der Migranten. Die persconferentie werd te elfder ure een dag vervroegd en de viering van de Dag der Saramaccaners werd als bespreekpunt toegevoegd.

Ook kan worden betwijfeld of vooraf wel met alle relevante Saamaka-groeperingen is overlegd. Want nog voordat er maar iets werd herdacht, waren er ontevreden geluiden te horen. Zo is Commissie 10 Oktober 2018 ontstemd over het besluit ontstemd; zij beschuldigt de regering ervan verdeeldheid te zaaien binnen de marrongemeenschap, in het bijzonder de Saamaka. Dat kan en mag nooit de bedoeling zijn bij de herdenking van een voor een deel van de bevolking belangrijke dag. Nu dreigt het een viering met een bijsmaak te worden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina