Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Campagne moet dementie bespreekbaar maken

Let's Talk about Dementia… End the stigma

19/09/2019 13:16

Lets Talk about Dementia…End the stigma

Foto: Facebook  

PARAMARIBO - Er moet meer worden gesproken over dementie, om vooroordelen over deze aandoening uit de wereld te helpen. Dat is het idee achter de campagne ‘Lets Talk about Dementia… End the stigma’ die van start gaat in september, Wereld-Alzheimermaand, op initiatief van stichting Alzheimer en Overige Dementieën Suriname.

Dementie is de naam van het syndroom, een combinatie van symptomen, waarbij de hersenen informatie niet goed meer kunnen verwerken. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. Veel voorkomende vormen van dementie zijn de ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie, frontotemporale dementie en Lewy-body-dementie, schrijft de stichting in een persbericht.

Elke drie seconden ontwikkelt iemand in de wereld dementie; het is wereldwijd de vijfde belangrijkste oorzaak van sterfgevallen, aldus het persbericht. Twee van de drie mensen zouden geloven dat dementie het gevolg is van het normale verouderingsproces. 

Een kwart van de mensen denkt dat dementie niet te voorkomen is en nog eens een kwart zou dementie toeschrijven aan pech. Bijna tien procent gelooft dat het Gods wil is dat iemand dementeert; twee procent beschouwt hekserij als de oorzaak van de ziekte, aldus het persbericht. 

Ook in Suriname leeft volgens de stichting het idee dat dementie wordt veroorzaakt door zaken als betovering, zwarte magie, of een straf van God. De meertalige campagne moet de kennis over dementie vergroten en daarmee het taboe rond dementie verkleinen. De stichting hoopt verder dat mensen zich aangemoedigd zullen voelen om het vaak moeilijke eerste gesprek aan te gaan wanneer dementie zich in hun omgeving aandient.

Het stigma rondom dementie vormt ook in Suriname nog steeds een barrière voor mensen in het zoeken naar hulp, advies en ondersteuning. Met de komst van de nieuwe stichting is volgens het persbericht niet alleen meer voorlichting en informatie beschikbaar, maar groeit ook het aanbod van ondersteuning en begeleiding.

Suriname is via de "Stichting Alzheimer Suriname" aangesloten bij Alzheimer's Disease International (ADI), de wereldwijde federatie van Alzheimerverenigingen en counterpart van de Wereldgezondheidsorganisatie. ADI heeft de maand september uitgeroepen tot Wereld-Alzheimermaand. Op 21 september is het Wereld-Alzheimerdag.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina