Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • VHP wil regeringspartners die beleidsvisie steunen

‘Verbroederingsgedachte alleen niet doorslaggevend voor samenwerking’

19/09/2019 09:18 - Merredith Bruce

Voor VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi is een samenwerking met de NDP geen optie.

Voor VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi is een samenwerking met de NDP geen optie. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Voor de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) is haar verbroederingsgedachte een belangrijke factor voor samenwerking met andere politieke partijen na de verkiezingen. Echter, dit alleen zal niet bepalend zijn bij de uiteindelijke keuze met wie de partij in zee zal gaan.

Wat meebepalend zal zijn is de bereidheid van andere partijen om het beleid dat de VHP voor ogen heeft te ondersteunen, stelt VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi desgevraagd tegenover de Ware Tijd.

Hij haalt aan dat de partij er niet onderuitkomt om samen te werken, ook al haalt ze alle zetels, omdat dat de gedachtegang is van de verbroedering. "Je zal ervoor moeten zorg dragen dat er een regering wordt gevormd met representanten uit de samenleving wat voor een stukje rust en eenheid zal zorgen."

Echter, stelt hij, moeten hierbij ook andere zaken meegenomen worden. "Tegen die achtergrond gaan we kijken naar het beleid dat we gaan ontwikkelen als VHP en welke de partijen zullen zijn die het beleid gaan kunnen ondersteunen. Dat zal de leidraad zijn."

Op de vraag of de partij een samenwerking met de NDP vanuit de verbroederingsgedachte wel ziet zitten, reageert Santokhi ontkennend. De partijvoorzitter benadrukt dat de VHP erbij blijft dat samenwerking met de NDP "geen optie" is.

Hij haalt aan dat de partij vaker heeft opgeroepen tot ombuiging van het beleid en zelfs aanbevelingen heeft gedaan. "Het parlement en de regering hebben geen van beide die aanbevelingen meegenomen dus dat wil zeggen ze is niet van plan haar beleid aan te passen. Op grond daarvan zeggen wij dat de NDP met haar opstelling en haar beleid geen optie is."

Santokhi haast zich echter om te zeggen dat ook rekening gehouden moet worden met de keuze van het volk op 25 mei. "Want uiteindelijk zal het volk beslissen hoeveel partijen hoeveel zetels zullen krijgen." Na zijn aantreden als voorzitter heeft de VHP een traject ingezet om opnieuw inhoud te geven aan de verbroederingsgedachte van oprichter en grondlegger Jagernath Lachmon. Door landelijk zichtbaarder te worden, wil de partij uitgroeien tot een nationale partij.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina