Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Geef nieuwe woonwijken toegang tot zoetwater’

'Laat nieuwe woongebieden beschikken over zoetwater'

20/09/2019 05:17 - Beta Debidien

Landbouwer en parlementariër Cleon Gonsalves Jardin de Ponte.

Landbouwer en parlementariër Cleon Gonsalves Jardin de Ponte. Foto: dWT Archief  

TOTNESS - Parlementariër Cleon Gonsalves Jardin de Ponte (Palu) heeft een beroep gedaan op de overheid om de nieuwe woongebieden te Mary’s Hope en Soemboredjo in Coronie, die bouwrijp worden gemaakt, zodanig in te polderen dat er een vlotte stroom van het zoetwater mogelijk wordt.

"We willen dat er water uit de zwamp ook in de droge seizoenen beschikbaar is in de nieuwe woongebieden waardoor de mensen de mogelijkheid hebben te planten om te kunnen voorzien in de behoefte van groenten en droge gewassen."

De politicus verwijst naar de oude plantages waar de infrastructuur ontbreekt of waar er sprake is van enorm achterstallig onderhoud waardoor het zoetwater de gebieden niet kan binnenstromen. "Wat de polders betreft kunnen wij onze landbouwactiviteiten alleen in de grote en kleinen regentijd uitvoeren. Het is niet mogelijk om in de droge periode te planten."

Volgens het aseembleelid is de overheid bezig landbouwgebied bouwrijp te maken om het te verdelen onder de Coroniaanse gemeenschap. "Op zich een heel goede ontwikkeling, maar men moet niet overhaast te werk gaan, maar zorgen dat de noodzakelijke voorzieningen aangebracht worden in de nieuwe gebieden waar straks honderden woningen gebouwd zullen worden."

Gonsalves vraagt zich af waarom het project niet eerder is uitgevoerd en waarom er gewacht is tot op dit moment waar de verkiezingen naderen." Hij weet dat de overheid ook bezig is om enkele rijstarealen in Coronie bouwrijp te maken, maar districtscommissaris Remie Tarnadi ontkent dat er rijstarealen ingepolderd worden.

Volgens de burgervader gaat het om twee gebieden waar de regering-Venetiaan in de periode 2000 tot 2005 was begonnen met verkaveling voor woningbouw. Hij weet niet waarom de projecten indertijd zijn stopgezet.

Tarnadie: "We hebben de oude projecten weer opgepakt en gaan te Mary's Hope ongeveer 230 en te Soemboredjo 250 percelen bouwrijp maken en onder de Coronianen verdelen. Natuurlijk gaan wij ook zorgen voor de noodzakelijke voorzieningen, zodat de mensen die straks daar gaan wonen voldoende zoetwater hebben om ook als het droog is te kunnen planten."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina