Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Kankergras

COLUMN: Kankergras

20/09/2019 14:00 - PS

Philomena Bijlhout

Philomena Bijlhout  

Het is goed georganiseerd, moeizaam te bestrijden en vertakt zich geraffineerd (diep onder de grond) naar alle kanten op het erf. Het is fascinerend om te zien hoe dit type gras, dat ik centimeter voor centimeter uit de grond trek, overeenkomsten heeft met een afbeelding op het internet hoe kanker er werkelijk ook uit kan zien.

Het gras doet zijn naam eer aan. Harde bolletjes met lange dunne slierten die vanaf de bol naar alle kanten uitgroeien en weer middels een andere bol met elkaar verbonden zijn. Wanneer ons lichaam oude en beschadigde cellen verwijdert en er treedt een fout op, ontstaan er niet-functionele cellen die zich blijven vermenigvuldigen en gaan woekeren. Zo gaat het, stel ik mij voor, ook met het kankergras.

Vandaag trek je het gras met soms venijnige stekels uit de grond en de volgende morgen springen weer kleine nieuwe uitgroeisels boven de aarde uit. Ik ervaar het als helend om de strijd aan te gaan met het gras. Als ik zo bezig ben, gaan mijn gedachten alle kanten op en zie ik gelijkenissen tussen de werking van het gras en de actualiteit om mij heen en andere gedachtespinsels.

Neem nou het pakket maatregelen dat men in petto heeft om het verkeer veiliger te maken. Dit is voornamelijk gericht op autobestuurders. Terwijl het verschillende situaties zijn die zorgen voor de onveiligheid in het verkeer. Fietsers, of EBS-masten die te dicht langs de weg staan. Sommige bromfietsers rijden als idioten; auto's afsnijden, wedstrijdje houden met de automobilist, niets weten van verkeersregels en weinig tot nauwelijks inzicht hebben om verkeerssituaties in te schatten.

Ik ben benieuwd hoeveel bromfietsers zich sinds 26 februari 2018 hebben geregistreerd bij de politie om een examen af te leggen. Want na 11 december 2020 is het klari. Wat mij betreft wordt de bromfiets in beslag genomen als men niet over het certificaat beschikt. Er is één groep waar ik mij best wel zorgen over maak, omdat de nieuwe maatregel hen bijzonder hard treft.

Analfabeten en laaggeletterden. Ik vraag mij af hoeveel mensen uit deze groep met de brommer naar het werk gaan. Een schriftelijk examen was tot nu toe niet nodig. Moet je hen de gelegenheid geven om mondeling examen te doen? Aan de ene kant ben ik geneigd te denken van wel, want door de verplichte verkeerslessen krijgt men wel kennis en inzichten die er nu niet zijn. Aan de andere kant, als er jaren later op een bord staat: 'Stop! Entrance, fly-over', kunnen ze het niet lezen. Een laaggeletterde appte laatst: Goed-moreng in plaats van good morning. Ik zei plagend dat het een mooi taalkundig voorbeeld is van de Nederlandse, Javaanse en Engelse integratie in multi-etnisch Suriname.

Hoe dan ook, bij het wegtrekken van het kankergras gaan mijn gedachten alle kanten op. Ook hele slechte. Er is een zichtbare toename van buitenlanders die zich verplaatsen door onze wijk. Ze groeten niet, drugs worden verhandeld, verstopt in de berm, bloemen worden kapotgetrokken tijdens het voorbijlopen, vuil wordt op de grond gegooid en ik schrik van mijn gedachte: "Net kankergras". Als buren hun kankergras niet bestrijden, loopt het ook gewoon door naar de omliggende percelen. Als onze grenzen open zijn, er geen controle is en vreemden, criminelen en illegalen ongestoord binnen kunnen komen, dan zal het woongenot worden verstoord.

Vol goede moed ga ik door met het wegtrekken van het gras. Ik weiger gif te gebruiken, omdat anders de grote leguanenfamilie op het terrein doodgaat. En toch vond ik van de week een grote leguaan dood in de tuin. Mogelijk door het gifgebruik van iemand anders. Dat is dus de realiteit. Bestrijden doe je niet alleen. Daar is gezamenlijk beleid en controle voor nodig. Dan wordt alles beheersbaar, veiliger, met minder doden en kan men conform Surinaamse standaarden integreren.

Bijlhoutdwt@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina