Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Wel of geen NDP?

COMMENTAAR: Wel of geen NDP?

20/09/2019 12:00

COMMENTAAR: Wel of geen NDP?

 

DE VOORUITSTREVENDE HERVORMINGSPARTIJ (VHP) hoopt bij de verkiezingen van mei 2020 serieus de strijd te kunnen aangaan met de Nationale Democratische Partij (NDP). Of die hoop terecht of vals is, zal nog moeten blijken. Feit is dat de VHP de enige oppositiepartij is die de NDP tegenwicht zal kunnen bieden. Abop heeft in mindere mate in de melk te brokkelen, de andere oppositiepartijen zijn naar het zich nu laat aanzien te (ver)zwak(t) om een echte rol van betekenis te kunnen spelen.

De focus van de VHP ligt tijdens deze campagne op de verbroederingsgedachte. Die is volgens voorzitter Chandrikapersad Santokhi een belangrijke factor voor samenwerking met andere politieke partijen na de verkiezingen. De verbroederingspolitiek en de VHP gaan al decennia hand in hand en was het stokpaardje van oud-voorzitter Jagernath Lachmon. Maar omdat vooral de oude partijen zich altijd voornamelijk hebben gericht op hun eigen etnische achterban, is van echte verbroedering nauwelijks sprake geweest.

Santokhi stelt dat samenwerking met NDP geen optie is, omdat de regeringspartij de afgelopen jaren alle aanbevelingen en adviezen van de oppositie naast zich neer heeft gelegd. Opmerkelijk is dat hij met geen woord meer rept over de Amnestiewet die in 2012 werd aangenomen door het parlement, in een poging van NDP-voorzitter en president Desi Bouterse om zijn straf vanwege zijn rol bij de Decembermoorden van 1982 te ontlopen.

In 2012 zei Santokhi stellig dat samenwerken met de NDP ondenkbaar zou zijn als die wet niet werd ingetrokken. Twee jaar later, enkele maanden voor de verkiezingen van 2015, sloot Santokhi samenwerking met de paarse partij opeens niet meer uit. "Het zal moeilijk worden, maar als de achterban dat eist dan zullen we moeten kijken. Ik zal dan wel uitleggen dat het niet eenvoudig zal zijn."

De Amnestiewet was toen al geen doorslaggevend argument meer om niet met de NDP in zee te gaan. En vijf jaar later hoor je binnen de muren van De Olifant niemand meer over de Amnestiewet. Nu is de weigering van de NDP om te luisteren naar de oppositie een sta-in-de-weg. Maar ook nu houdt Santokhi een slag om de arm: er zal ook rekening gehouden moeten worden met de keuze van het volk op 25 mei.

Dus als het volk bepaalt dat de VHP en NDP het samen moeten doen, dan doet hij waarschijnlijk toch water bij de wijn. In de politiek is alles mogelijk, dat hebben we vaak genoeg gezien. Dus als de VHP na 25 mei 2020 ondanks alles toch een verbond sluit met de NDP om in het machtscentrum te komen, moet niemand daar raar van opkijken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina