Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Commissie 10 oktober 2018 kiest nieuwe naam

Commissie 10 oktober 2018 ondergaat naamsverandering

20/09/2019 21:27 - Audry Wajwakana

Commissie 10 oktober 2018 ondergaat naamsverandering

Foto: praktijkmarron.nl  

PARAMARIBO - De Commissie 10 oktober 2018 heet voortaan Stichting A Marron Kompas. De commissie, onder voorzitterschap van Leo Brunswijk, kiest voor een naamsverandering omdat de huidige naam vaak in verband wordt gebracht met de Stichting 10 oktober 1760 van Leo Atomang. De nieuwe naam zal worden afgekondigd tijdens de Gran Krutu, die van 8 tot 10 oktober te Langatabiki wordt gehouden.

Secretaris Ruben Ravenberg van de commissie zegt tegen de Ware Tijd dat de twee marronorganisaties niet samenwerken. "De naam van de commissie heeft te maken met het feit dat die was geïnstalleerd voor het organiseren van de 'Gaan Kuutu' rond 10 oktober 2018 te Diitabiki, maar de commissie dient het belang van de totale marrongemeenschap", benadrukt Ravenberg.

Volgens Ravenberg is er een groot verschil met de stichting van Atomang, die zich alleen focust op de festiviteiten rond 10 oktober en op commerciële basis bezig is. Atomang geconfronteerd met de beschuldiging van Ravenberg zegt dat zijn stichting de laatste drie jaren niet meer belast is met de coördinatie rond de festiviteiten van Dag der Marrons.

"Er zijn andere commissies die daarmee belast zijn. Wij zijn nu slechts een onderdeel van de festiviteiten van die dag", vertelt Atomang. "Als we commercieel bezig waren, hadden we geld om veel voor de gemeenschap te doen. Waar haal ik het geld vandaan om vijf tot zes vaten benzine en een boot te betalen om naar het binnenland van de granmans te gaan. Wij hebben die ruimte niet."

Atomang zegt dat het altijd de bedoeling van zijn stichting was om een commissie te installeren voor de problemen van het binnenland. "In feite wil ik niet eens hierop reageren, want den man du den sani zonder ons te betrekken. Plotseling un yere over wan Commissie 10 oktober 2018, terwijl onze stichting jaren struggelt fu feni a dey."

"Tide na dey, 10 oktober tron wan sani, dan in plaats van ons te betrekken ga je ons en ook hoogwaardigheidsbekleders zo bespreken", zegt hij misnoegd. "Daarvan zijn we niet gediend. Als ze zo deskundig zijn en de problemen van het binnenland gaan oplossen, kunnen wij geen sta-in-de-weg zijn."

Voor de financiering van de Gran Krutu te Langatabiki houdt de commissie consultatierondes met diverse groepen. De planning is volgens Ravenberg om op 8 oktober 's middags naar Langatabiki te gaan. "De mensen uit de verre districten zullen een dag eerder vertrekken naar Paramaribo, zodat de hele delegatie op 8 oktober kan vertrekken", zegt Ravenberg. De Gran Krutu wordt op 9 oktober en de halve dag van 10 oktober gehouden.

Aan de bijeenkomst nemen de meeste marronstammen deel. "10 oktober willen we gebruiken als de dag waarbij alle grootopperhoofden bij elkaar komen om de problemen in het binnenland te bespreken. Het is de bedoeling dat wij elk jaar in een andere residentie van een grootopperhoofd de 'Gran Krutu' organiseren", zegt Ravenberg.  

Tijdens die bijeenkomst zal de organisatie uitkomen met een 'Langatabiki Statement'. De andere helft van 10 oktober is gereserveerd voor culturele optredens. Het gezelschap keert op 11 oktober terug. De nieuwe naam waarin het woord 'Kompas' voorkomt, is gevormd door de eerste letters van de namen van de zes marrongroepen: Kwinti, Okanisi, Matawai, Paamaka, Aluku en Saamaka.

De inhoud van het 'Langatabiki Statement' zal volgens de Commissie gebaseerd zijn op de evaluatie van het 'Diitabiki Akkoord' en de ontwikkelingen die hebben plaatsgevonden binnen de tribale en inheemse gemeenschap tussen 10 oktober 2018 en 10 oktober 2019. "Daarom zal de inhoud zowel sociaal-economisch, maatschappelijk en politiek van aard zijn", zegt Ravenberg. In de raad van bestuur van de nieuwe stichting zullen alle zes marron-granmans zitting hebben.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina