Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Maatregel CBvS beïnvloedt opkoopprijs padie negatief

Maatregel CBvS beïnvloedt opkoopprijs padie negatief

20/09/2019 07:56 - Beta Debidien

Maatregel CBvS beïnvloedt opkoopprijs padie negatief

Foto: dWT Archief  

NIEUW-NICKERIE - Het beleid van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is er de oorzaak van dat opkopers van padie en exporteurs van rijst en rijstproducten een slechte prijs betalen voor geleverde padie aan de boeren. Dat vindt Harinandan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie.

De opkopers/exporteurs waren met SRD 105 voor een baal padie heel goed op weg. "Maar sinds de maatregel van de Centrale Bank is de opkoopprijs naar beneden bijgesteld", zegt Oemraw teleurgesteld. De exporteurs mogen de US-dollars die zij ontvangen alleen wisselen bij de commerciële banken, tegen een koers van SRD 7,52.

 Toen de opkopers en exporteurs hun US-dollars nog tegen een hogere koers mochten verkopen aan de cambio's, betaalden de producenten SRD 105 voor een baal van 79 kilo. Nu de Centrale Bank hen verplicht om hun US-dollars bij de banken in te wisselen, bieden de molenaars slechts SRD 95 per baal.

De governor van de moederbank, Robert van Trikt, zei onlangs dat de rijstsector net als de mijnbouwsector deviezen voor de staat moet verdienen. "Deze mogen alleen bij de commerciële banken ingewisseld worden." Dit besluit is volgens Oemraw in strijd met de opvatting van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij dat de rijstsector geliberaliseerd is. "Indien dat zo is, heeft de overheid geen recht op de exportdollars."

Oemraw zegt eerder deze week te hebben gesproken met de opkopers/exporteurs over de recente ontwikkeling in de sector. Hij heeft vernomen dat ook de overheid met hen contact had, maar dan over kostenverlagende maatregelen. De SPBA-voorman verwacht dat, wanneer die maatregelen inderdaad getroffen worden, de opkoopprijs van de padie de komende dagen licht zal stijgen.

"Deze ontwikkeling komt heel hard aan, omdat wij nu minder ontvangen voor de padie" zegt rijstboer Ajai Shankar die donderdag zijn areaal heeft afgeoogst en zijn padie voor SRD 95 heeft geleverd aan een molenaar.

Hij noemt de maatregel van de moederbank "moordend" voor de sector. "In plaats van dat men ons ondersteunt, zodat wij de sector op een hoger niveau kunnen brengen en minder afhankelijk worden, komt de overheid in deze oogstperiode met maatregelen waardoor wij nu minder ontvangen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina