Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Evacuatie

COLUMN: Evacuatie

21/09/2019 14:00 - Ganga

Sharda Ganga

Sharda Ganga  

Wat heeft hij gerookt, en waar kan ik het vinden? Dat was wat een kennis zich afvroeg bij het lezen van het bericht dat de president twee dorpen bij de grens met Brazilië wil evacueren omdat hij net had ontdekt dat de omstandigheden waaronder de mensen daar wonen echt verschrikkelijk zijn. Ze hebben geen water en geen stroom. Geen polikliniek en geen school. En hun kleren zijn te klein, en ze zijn niet meer wit - die kleren bedoelde hij, niet die mensen.

Ik kan u niet vertellen wat mijn eerste gedachte was toen ik het bericht las. Ze tuimelden te snel over elkaar heen, die woeste gedachten van me. Welke van zijn mati's wil daar ongestoord zijn gang gaan, wat is er daar aan rijkdom, was één van die eerste gedachten, die ik en anderen hadden. Ik sprak mezelf uiteraard meteen streng toe: er is geen enkel bewijs dat die evacuatieplannen vooral ingegeven zijn door het verlangen om een vriend veel geld te laten verdienen. Maar dat dit meteen één van de gedachten was, niet alleen bij mij, zegt natuurlijk wel wat. Een andere gedachte was: begrijpt de p wel wat evacueren betekent? Misschien is het tijd dat we hem een woordenboek cadeau geven, kan hij ook meteen kijken wat 'metropool' werkelijk is. In elk geval niet Apoera en Washabo.

Gedachte nummer zoveel was: hebben de mensen zelf aangegeven dat zij weg willen van hun woonplaats? Niet dus, als ik op het nieuwsbericht afga: er zal nog met die mensen gesproken moeten worden, zegt ons staatshoofd. En als de bewoners niet zelf hebben aangegeven dat zij weg willen, wat zegt het van een staatshoofd dat die in zijn uppie niet alleen het idee ontwikkelt dat mensen hun leefgebied moeten verlaten, maar die gedachte ook nog openbaart, en dat nota bene op een andere plek dan in de dorpen waar het om gaat? Je praat over mij, maar je praat niet met mij. Je bepaalt voor mij en niet met mij. Als dat geen koloniale handelingswijze is weet ik het ook niet meer.

Maar het meest frappante in dit 'wat heeft ie gerookt'-verhaal is dat na negen en een half jaar regeren in deze eeuw, en een aardig aantal jaren de scepter zwaaien in de vorige eeuw, de p nu pas ontdekt dat er dorpen zijn in dit land waar er geen stroom is, en geen water, en geen school, en geen kliniek. Dat er arme mensen zijn. En dan ook nog arme inheemsen. Je zou toch denken dat een pikin ingi boi die het heeft geschopt tot hoogste baas van het land dat allang wist.

Die houding van 'ik wist het echt niet', dat stoort me nog het meest. Ik wil hem er even aan herinneren dat in februari 2015 hij heeft zitten opscheppen dat hij een rapport heeft van negenhonderd pagina's waarin "de behoeften en wensen van de samenleving" staan opgeschreven. Het zou een rapport zijn dat in zijn opdracht is gemaakt door een buitenlands bureau, en het vertelt wat "burgers van tot in de achtergestelde gebieden van Nickerie" willen. Uiteraard hebben wij dat rapport nooit gezien.

Laat mij vandaag iets wereldschokkends aan de p vertellen. Ik hoop dat hij zit als hij dit leest, want het is niet fraai: beste p, niet alleen in het verre zuiden is er schrikbarende armoede. Er zijn enkele recente fraaie fotocollecties van verschrikkelijke woon- en leefomstandigheden in stad en omgeving. U hoeft niet veel moeite te doen om die te vinden. Gewoon vragen naar de foto's van de huizen waaraan deze laatste weken paarse partijvlaggen zijn gespijkerd.

gangadwt@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina