Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Diversiteit geen obstakel voor ontwikkeling’

‘Diversiteit geen belemmering voor ontwikkeling’

21/09/2019 20:05 - Ivan Cairo

Vicepresident Ashwin Adhin.

Vicepresident Ashwin Adhin. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Diversiteit in een samenleving kan nimmer een belemmering vormen voor vooruitgang van de desbetreffende gemeenschap. Door de samenleving als een levend organisme en cultureel concept te accepteren, kunnen de omvangrijke culturele diversiteit en nationale tradities in de wereld behouden worden. Dat zei vicepresident Ashwin Adhin tijdens een filosofische rede bij de diploma-uitreiking van de Lovely Professional University In Punjab, India.

Hij merkte op dat volgens een van de concepten van Dharma, de Staat niet verward mag worden met de natie. Wereldwijd worden landen steeds diverser vanwege onder andere migratie en worden ze dagelijks geconfronteerd met "nieuwe realiteiten en talrijke uitdagingen". Adhin: "In de relatie tussen Staat en natie is ons te lang geleerd om te denken dat de natie, of nationale samenleving een politiek concept is dat belang hecht aan onder andere economie, terwijl het eigenlijk een cultureel concept is".

De vicepresident vervolgde door te stellen dat de samenleving een levende entiteit en niet slechts een combinatie van levende individuen is. Door de samenleving als een levend organisme en cultureel concept te accepteren kunnen volgens hem de omvangrijk culturele diversiteit en nationale tradities in de wereld behouden worden.

Hoewel divers op talrijke gebieden kan de nationale gemeenschap zich als één natie ontwikkelen op basis van samenwerking, wederzijds begrip en volgens de principes van onderlinge afhankelijkheid, het niet dienen van eng eigen belang, maar door elkaar op te trekken. Een dergelijk frame of mind zal als zodanig ook een leidraad zijn voor politieke leiders, zei de vicepresident. Hij benadrukte dat veel verandering nodig is.

Na de lezing zei hij aan journalisten die vragen stelden over Surinames standpunt omtrent de kwestie Kashmir, dat Suriname voorstander is van dialoog maar zich niet bemoeit met interne politieke aangelegenheden van landen. Evenwel zal Suriname voorbereid zijn om over Kashmir te praten, mocht deze issue in de marge van de komende jaarvergadering van de Vereigde Naties in New York ter sprake komen. "Het zou kunnen dat de kwestie-Kashmir te berde wordt gebracht", aldus Adhin. 

In New York zal hij ook deelnemen aan de India-Caricom-top die mede geleid zal worden door premier Modi van India. "Suriname zal dit vraagstuk niet ter tafel brengen. Maar ik denk wel dat het ter sprake zal komen. Dus we moeten voorbereid zijn", stelde de vicepresident. Hij vertrok gisteren vanuit New Delhi naar New York om de VN-vergadering en andere bilaterale en multilatere meetings bij te wonen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina