Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Paho waarschuwt voor denguedreiging

Paho waarschuwt voor denguedreiging

21/09/2019 18:50 - Van onze redactie

Aedes Aegypti of welbekende Dengue muskiet.

Aedes Aegypti of welbekende Dengue muskiet. Foto: Medical-diag.com  

PARAMARIBO - "Veel zal afhangen van de mate waarin wij als gemeenschap preventief te werk gaan.” Zo reageert Radjesh Ori, waarnemend hoofd Epidemiologie van het ministerie van Volksgezondheid op een waarschuwing van de Paho, de regionale werkarm van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), voor een ernstige denguedreiging.

In de rest van Zuid-Amerika zijn de besmettingscijfers zodanig dat nu al bekend is dat de jaarcijfers stukken hoger zullen uitvallen dan 2015, het piekjaar tot nog toe. "In Suriname zijn de pieken in de kleine regentijd geweest, dus de komende maanden tot aan januari/februari 2020 zullen bepalend zijn", aldus Ori.

De epidemioloog zegt dat hoewel de rest van het vasteland gebukt gaat onder de besmettingen, Suriname op dit moment vrijwel geen gevallen registreert. In de laatste drie weken was er slechts één nieuw geval. "Maar het is nu de droge tijd. De broedplaatsen voor muskieten ontstaan over het algemeen in de regentijd."

De Paho stelt dat in de afgelopen periode de cijfers omhoog zijn geschoten. Na twee jaar van lage besmettingscijfers maakt de regio, waaronder ook het Caribisch Gebied, een piekjaar mee. Over de eerste zeven maanden zijn meer dan twee miljoen besmettingen geregistreerd. Het klimaat, milieumanagement en de aanpassingscapaciteit van de muskiet, zijn mogelijke verklaringen voor de piek.

Wat deskundigen deze keer opvalt is dat veel kinderen onder de vijftien jaar worden getroffen. In Guatemala maken zij 66 procent uit van de fatale besmettingsgevallen. Uit de gegevens van de Paho blijkt dat in Zuid-Amerika in feite slechts Suriname, Guyana en het noordelijke deel van Brazilië nog niet getroffen zijn. Dit heeft duidelijk te maken met het klimaat.

Ori zegt dat er landelijk een monitoringsysteem is. Elke arts is verplicht elk geval te melden, waardoor de actuele situatie op elk moment bekend is. Volgens hem zijn de cijfers in Suriname tussen 2015 en nu behoorlijk stabiel gebleken. Dat neemt niet weg dat met de berichtgeving van de Paho, in Suriname de alertheid tijdig wordt opgevoerd.

Het ministerie gaat de voorlichting oppakken, waardoor de samenleving de broedplaatsen van muskieten kan minimaliseren. "Wij als gemeenschap moeten ervoor zorgen dat zich geen pieken voordoen. Als een ieder zijn verantwoordelijkheid neemt om broedplaatsen te bestrijden komen we heel ver." Het is volgens de epidemioloog zaak om nu al voorbereidingen te treffen, aangezien het doorgaans te laat is wanneer de regens zijn ingevallen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina