Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Verbroederingspolitiek niet ophangen aan één persoon’

‘Verbroederingspolitiek niet ophangen aan één persoon’

21/09/2019 07:58 - Merredith Bruce

Zowel Jagernath Lachmon (l) als Johan ‘Jopie’ Pengel hebben  een belangrijke rol gespeeld in de verbroederingspolitiek.

Zowel Jagernath Lachmon (l) als Johan ‘Jopie’ Pengel hebben een belangrijke rol gespeeld in de verbroederingspolitiek. Foto: Jac de Nijs  

PARAMARIBO - Om te zeggen dat de verbroederingspolitiek een nalatenschap is van Jagernath Lachmon, is volgens NPS-voorzitter Gregory Rusland in termen van naamgeving wel zo. Voor wat betreft de uitvoering echter hebben zowel Lachmon als Johan ‘Jopie’ Pengel, een van de eerste voorzitters van de NPS, een belangrijke rol gespeeld. “Ik denk niet dat je het moet ophangen aan één persoon”, stelt de politicus desgevraagd tegenover de Ware Tijd.

VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi zei tijdens een persconferentie vorige week dat de verbroederingspolitiek een nalatenschap is van Lachmon en typeerde het als een erfenis waarmee de natie verder moet gaan. De persbijeenkomst ging over de verbroederingsconferentie die zaterdag door de partij wordt georganiseerd.

De VHP-voorzitter noemde wel de belangrijke rol van Pengel maar benadrukte dat het duidelijk moet zijn dat dit gedachtegoed een nalatenschap is van Lachmon. Op de conferentie zullen de huidige voorzitters van de NPS en de VHP als enige partijvoorzitters spreken.

Rusland zegt dat de NPS zich vanaf haar ontstaan in 1946 heeft gericht op het belang van integratie van bevolkingsgroepen. "Daarom de naam Nationale Partij Suriname, omdat die is ingebed in de ideologie." De NPS-voorzitter vertelt dat Pengel al lang vóór Lachmon de gedachte van verbroedering bezigde maar wel onder de noemer 'integratiepolitiek' of 'bredebasispolitiek'.

Het was wel Lachmon die daar de term 'verbroederingspolitiek' aan gaf. "Alhoewel het misschien niet hetzelfde is, had het wel met elkaar te maken. Ik denk niet dat je het moet ophangen aan één persoon." Hoewel Iding Soemita van de KTPI ook een belangrijke ondersteuning heeft gehad hierbij, zijn het volgens Rusland voornamelijk Pengel en Lachmon die uitvoering hieraan hebben gegeven door verschillende samenwerkingsverbanden.

Met de organisatie van de verbroederingsconferentie zaterdag wil de VHP verder invulling geven aan de gedachte van verbroedering. Dit is ook de geboortedag van Lachmon. Santokhi heeft graag dat 21 september tot de nationale dag van Verbroedering wordt uitgeroepen. De conferentie is de eerste stap daartoe.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina