Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • VS stuurt troepen naar Saudi-Arabië

VS stuurt troepen naar Saudi-Arabië

21/09/2019 02:45

President Donald Trump heeft de uitzending van militairen en militaire uitrustingen goedgekeurd.

President Donald Trump heeft de uitzending van militairen en militaire uitrustingen goedgekeurd. Foto: AP  

WASHINGTON - De Verenigde Staten gaat nieuwe grondtroepen uitzenden naar Saudi-Arabië. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie zaterdag aangekondigd naar aanleiding van recente aanvallen op Saudische oliefaciliteiten. De VS is, net zoals Saudi-Arabië, ervan overtuigd dat Iran achter de aanvallen zit.

In een persconferentie zeiden de Amerikaanse minister van Defensie, Mark Esper, samen met generaal Joseph Dunford, dat de president Donald Trump de uitzending van militairen en militaire uitrustingen heeft goedgekeurd. De VS zal ook militaire uitrustingen naar de Verenigde Arabische Emiraten sturen, om de mogelijkheden van het land om zichzelf te verdedigen te vergroten. Zowel Saudi-Arabië als de Verenigde Arabische Emiraten hadden hulp gevraagd van de VS.

Het gaat volgens de VS niet om 'duizenden' militairen, maar wilde niet specificeren hoeveel dan wel en om wat voor soorten eenheden het precies gaat. De militairen moeten vooral zorgen voor de verdediging van Saudische luchtverdediging. Vorig weekend werden Saudische oliefaciliteiten gebombardeerd. De aanvallen werden opgeëist door Houthi-rebellen uit Jemen, die door Iran worden gesteund. Saudi-Arabië is er echter van overtuigd dat Iran achter de aanvallen zit. Iran ontkent elke betrokkenheid bij de aanval.

Woensdag toonde het Saudische ministerie van Defensie wrakstukken die afkomstig zouden zijn van Iraanse drones en kruisraketten. Deze zouden afkomstig zijn van de bombardementen op de oliefaciliteiten. Het ministerie spreekt van "onomstotelijk bewijs" van Iraanse betrokkenheid. De Saudische legerkolonel Turki al-Malki stelt dat de Houthi-rebellen de aanval opeisen om Iran te dekken. Volgens hem kwamen de raketten uit het noorden, uit de richting van Iran, en dus niet vanuit Jemen in het zuiden.

Als gevolg van de aanvallen leden de oliefaciliteiten een productieverlies van 5,7 miljoen vaten olie per dag. Dit is ongeveer 5 procent van de wereldwijde olieproductie. De precieze kosten van schadeherstel worden nog berekend, maar volgens energieminister Abdulaziz Bin Salman zal de olieproductie van Saudi-Arabië eind deze maand waarschijnlijk weer volledig hersteld zijn. NU.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina