Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Zestig personen beginnen aan militaire opleiding

Zestig personen beginnen aan militaire opleiding

21/09/2019 15:37 - Naomi Hoever

Zestig personen beginnen aan militaire opleiding

Foto: dWT  

PARAMARIBO - Zowel voor de Militaire School als voor de Militaire Academie hebben zich dertig personen aangemeld. In beide gevallen gaat het om burgers die alle verplichte testen goed hebben afgelegd. De opening heeft vrijdag plaatsgevonden, maar de opleidingen beginnen op 1 oktober. Er kunnen negen specialisaties gevolgd worden.

"In elk land waar er militairen zijn, is er een instituut waar ze worden opgeleid. Na onze onafhankelijkheid hebben wij geprobeerd officieren, onderofficieren en manschappen op te leiden met wat er toen was", zegt initiatiefnemer Robert Peneux, ex-minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

Hij spreekt van een professionele opleiding. "Niet alleen als een kwalitatief betere organisatie, maar ook daar buiten zal het leger een bijzondere bijdrage leveren." Peneux zegt dat het leger nu in staat is om te onderzoeken of er transformatie in bepaalde gebieden moet plaatsvinden. Verder zal het in staat zijn om vanuit een brede kijk op de samenleving probleemsituaties te verhelpen.

Wie een opleiding wil gaan volgen, moet tussen 18 en 28 jaar oud zijn. Als vooropleiding voor de academie geldt minimaal vwo of Natin en voor de school lbo, mulo, havo, of imeao. Peneux omschrijft de school als een middelbare beroepsopleiding. Militairen die eerder zijn opgeleid, zullen mogelijk via zij-instroom worden bijgeschoold.

"Toen ik in 2015 minister werd was er al een commissie benoemd om dit op te zetten. Helaas is er niet veel van terechtgekomen en nadat ik als minister van Onderwijs ontslag had genomen heb ik de minister van Defensie gevraagd om de school en academie op te richten", zeg Peneux.

Het instituut vindt een wettelijke basis in twaalf ministeriële beschikkingen die reeds zijn gepubliceerd in het Staatsblad. De school wordt geleid door Brian Landveld en de academie door Bob Mangal. Peneux omschrijft hen als competent, bevoegd en bekwaam.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina