Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Petitie lagere ticketprijzen op 80% beoogde steun

12.000 handtekeningen onder petitie lagere ticketprijzen

22/09/2019 02:02 - Steven Seedo

Surinam Airways, één van de luchtvaartmaatschappijen op de mid-Atlantische route.

Surinam Airways, één van de luchtvaartmaatschappijen op de mid-Atlantische route. Foto: Cor Gaasbeek  

PARAMARIBO - Een petitie onder de naam ‘Lagere ticketprijzen voor de vliegroute Nederland-Suriname’ heeft tot nu toe online en offline meer dan 12.000 handtekeningen opgeleverd. Deze petitie, georganiseerd door de Suriname Tourism Alliance (STA), is 15 mei in Nederland gestart. Het doel is om minimaal 15.000 handtekeningen te verzamelen, een aantal dat gelijk is aan meer dan 10 procent van het jaarlijkse aantal reizigers op de mid-Atlantische vliegroute.

STA is een onlangs opgericht collectief van diaspora-organisaties dat het Surinaams toerisme internationaal wil gaan promoten en helpen sneller te ontwikkelen. De alliantie bestaat uit de Internationale Surinaamse Keurmerken Federatie, Stichting ESU Tourism Standards Organization, Stichting Innovatie Platform Suriname, de onlangs opgerichte reizigersvereniging SIAT en diverse internationale partners.

De mogelijkheden die toerisme kunnen bieden voor Suriname worden nog steeds onderbenut, concludeert STA. Het grootste obstakel voor het aantrekken van meer reizigers zijn echter de veel te hoge ticketprijzen naar Suriname. De toerismesector zou een gigantische inkomstenbron kunnen worden voor Suriname. Dit stelt Lucenda Codfried, managementlid van het STA.

Codfried verwijst naar Costa Rica, dat een vergelijkbaar tropisch klimaat en bos heeft als Suriname. Het Midden-Amerikaans land, dat in het verleden een vergelijkbaar aantal toeristen had als dat Suriname nu bezoekt, heeft dat weten op te stuwen naar bijna dan drie miljoen bezoekers per jaar. In Costa Rica zorgt de toerismesector direct en indirect voor werkgelegenheid aan meer dan 450.000 mensen. Anders dan Suriname profiteert het land van zeer goede en betaalbare vliegverbindingen en ticketprijzen.

Vanuit de Surinaamse en Nederlandse overheid en de luchtvaartbedrijven wordt er volgens Codfried niet genoeg gedaan om de veel te hoge ticketprijzen de kop in te drukken. "Concurrentie toelaten op deze lucratieve vliegroute wordt ook niet bevorderd. Volgens het luchtvaartverdrag, gesloten in 2006, zouden er ten hoogste zes luchtvaartmaatschappijen op de mid-Atlantische route worden toegelaten, hetgeen nog steeds niet is gebeurd."

STA wil een voortrekkersrol spelen en meent de capaciteiten in huis te hebben om Suriname definitief internationaal op de kaart te zetten. De toeristische alliantie zegt ook de strijd aan te gaan voor betere ticketprijzen voor reizigers. "Suriname is een ontzettend mooi land, met een mooie cultuur en prachtige natuur en de waarde hiervan als toeristische trekpleister wordt vaak door Surinamers zelf onderschat. Onder toeristen van niet-Surinaamse komaf, is er vaak een betere waardering voor wat Suriname allemaal te bieden heeft en dit zijn uiteindelijk de toeristen die wij hier naar toe moeten trekken", aldus Codfried.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina