Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • World Cleanup Day een succes

Vrijwilligers maken World Cleanup Day tot een succes

23/09/2019 00:03 - Jason Pinas

Vrijwilligers ruimen troep op in Latour op World Cleanup Day.

Vrijwilligers ruimen troep op in Latour op World Cleanup Day. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Vrijwilligers met een ‘schoon hart’ hebben zich zaterdag tijdens de World Cleanup Day van hun beste zijde laten zien. In redelijke aantallen hebben zij op zestien locaties in stad en district troep opgeruimd. Plastic zakjes en petflessen, maar ook glazen voorwerpen en ander puin dat langs de weg was gedumpt, werd in honderden vuilniszakken door hen opgehaald.

"Ik ben best tevreden en blij met de opkomst van de vrijwilligers", zegt Glenn Ramdjan, projectcoördinator van stichting Support Recycling Suriname (Suresur) tegen de Ware Tijd. Toen de krant met hem sprak was de Fajalobilaan te Lelydorp bijna helemaal afgewerkt. 

Omdat Openbaar Groen niet zolang geleden daar al had schoongemaakt, viel het nogal mee. Als initiatiefnemer van de landelijke schoonmaak was Ramdjan samen met het personeel van Radio SRS en medewerkers van het commissariaat Wanica aan de slag gegaan in Lelydorp.

Te Hanna's Lust was het niet anders. Een groep van iets meer dan twintig vrijwilligers was op dat project druk in de weer. "We hebben nog niet afgerond, maar ik denk dat er veel vuil is opgehaald. We hebben bijna honderd zakken gevuld", vertelt Chermine Burleson-Wirjotaroeno, die was belast met de coördinatie van De Nieuwe Grond.

In dat ressort werden de Samboerastraat en zijwegen schoongemaakt. "We hadden een groot team, dus is het vrij vlot gegaan." Ook te Latour was de groep vrij vroeg klaar. Opmerkelijk was dat buurtbewoners niet echt hebben meegedaan. Zowel in Lelydorp als Hanna's Lust en Latour is de schoonmaak overwegend overgelaten aan vrijwilligers.

"Er zijn wel enkele buurtbewoners die meedoen, maar de meeste mensen zijn vrijwilliger", stelt Ramdjan. Ook via Facebook hebben weinig mensen zich opgegeven. "Na wan bun sani den man e du. Als het vuil niet wordt opgeruimd blijft het liggen en dat is niet netjes. Vooral in de regentijd is het vies", zegt een bewoner van Hanna's Lust over het initiatief.

Als de krant hem vraagt waarom hij zelf niet meedoet, antwoordt hij ontwijkend: "Wan tra leysi mi sa power den man", zegt hij lachend. Een ander: "Ik wist niet dat we ook mee moesten doen." Opvallend was de participatie van minister Vijay Chotkan van Openbare Werken, Transport en Communicatie.

De bewindsman bezocht enkele locaties om de vrijwilligers een hart onder de riem te steken. "Er zijn nog steeds mensen in ons land die het niet zo nauw nemen met de belangen van de rest van de gemeenschap, dus we zullen ze moeten opvoeden", stelt Chotkan.

Hij ergert zich aan het feit dat burgers vuil blijven dumpen. "Deze zelfde mensen houden zich wel keurig aan de regels wanneer ze in het buitenland zijn. Dus ze weten wel hoe het hoort; ze doen het gewoon opzettelijk."

De bewindsman wijst erop dat de staat jaarlijks veel geld uitgeeft om zwerfvuil op te ruimen. "Dat hoeft niet zo te zijn als iedereen zijn rommel bij zich houdt. De bewustwording moet dus komen." Chotkan zei dat hij binnenkort met scherpere wetgeving en handhaving komt om burgers te dwingen zorgvuldig om te gaan met hun vuil.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina